Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Beblavý má rokovať s Paškom o podrobnejších majetkových priznaniach

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V priebehu niekoľkých dní by malo byť jasné, čo bude s podrobnejšími majetkovými priznaniami. Šéf Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) povedal, že má rokovať s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD).

Pôvodný návrh novely zákona o konflikte záujmov, ktorý má priniesť podrobnejší popis majetku verejných funkcionárov, vypracovala pracovná skupina poslancov všetkých parlamentných strán vrátane Smeru-SD. Vládna strana následne prišla koncom mája s protinávrhom, ktorý ten pôvodný okresal. Beblavý vtedy povedal, že Smer-SD v skutočnosti nechce podrobnejší popis majetku.

Beblavý pripomenul, že v súčasnosti stačí, ak verejný funkcionár do priznania napíše, že má auto, dom či zbierku obrazov. Bližšie ho popisovať nemusí. Podľa pôvodného návrhu, voči ktorému Smer-SD predložil protinávrh, by sa mal majetok kontrolovať dvojnásobným spôsobom. "Ku každej drahej veci by funkcionár musel uviesť aj jej hodnotu a musel by tiež uviesť bližší opis. Musel by povedať značku a rok výroby. Tak by sme vedeli odhadnúť výšku majetku," priblížil Beblavý. Vládna strana podľa neho navrhla vypustiť obe tieto veci.

Ďalší návrh Smeru-SD, s ktorým opozícia odmieta súhlasiť, sa týka obracania sa členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií na Ústavný súd (ÚS) SR, ak nie sú spokojní s rozhodnutím výboru. "Dnes stačí sedem členov výboru na to, aby zablokovali konanie voči funkcionárovi aj v prípade, ak ten funkcionár jasne porušil zákon a ešte sa k tomu aj priznal. Potom tohto funkcionára nie je možné stíhať, čo Smer v tomto volebnom období aj niekoľkokrát využil," povedal Beblavý.

Podľa návrhu novely o konflikte záujmov by sa v takomto prípade mohla menšina vo výbore odvolať na ÚS, ak nesúhlasí s rozhodnutím väčšiny. "Je to poistka voči tomu, aby na základe politických dohôd nemohlo byť zabránené stíhaniu verejného funkcionára," konkretizoval Beblavý. Dodal, že ak by prešiel návrh Smeru-SD toto opatrenie vypustiť, zostal by stav, "kde stačí, aby sa Smer rozhodol, a nikto v tomto štáte nie je potrestateľný naším výborom".

Otto Brixi zo Smeru-SD koncom mája priznal, že sa mu nepozdáva návrh, aby sa tretina členov výboru mohla obracať na ÚS. Podľa neho netreba ÚS ešte viac zahlcovať, keď už teraz má veľa práce a keď je navyše výbor pre nezlučiteľnosť funkcií kompetentný rozhodnúť sám. Navyše sa mu zdá, že to má byť bič na poslancov Smeru-SD, čo nepovažuje za správne.

Pokiaľ ide o podrobnejšie majetkové priznania, Brixi tvrdí, že Smer-SD nemá problém oceňovať majetok typovo aj druhovo. "Argument, že Smer nechce podporiť sprísňovanie a bližšie špecifikácie majetku nad určitú sumu, neobstojí," povedal. Priznal, že má ale osobný problém s tým, aby sa presne popisovala napríklad zbierka obrazov vrátane ceny. "Mohlo by to spôsobiť nejaký bezpečnostný problém," povedal.

Novela by mala prísť do parlamentu najneskôr v septembri, aby ju stihlo plénum prijať. Od nového roka by už totiž mali poslanci podávať majetkové priznania po novom. Novela by mala odstrániť nedokonalosti súčasného zákona. Funkcionári by mali zverejňovať svoj majetok podrobnejšie.

Pôvodný návrh počíta napríklad s tým, že by funkcionári mali zverejniť aj názvy domácich či zahraničných bánk, v ktorých majú účty so sumou nad 10.000 eur. Rozširuje aj zoznam verejných funkcionárov, ktorí musia podávať majetkové priznania podľa tohto zákona. Zmenami má prejsť aj oblasť darov, zverejňovať by sa podľa pôvodného návrhu mali aj súkromné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu