Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Beblavý žiada prešetriť zverejňovanie voľných miest v projektoch

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý žiada ministra školstva Dušana Čaploviča, aby dal preskúmať zverejňovanie ponúk pracovných miest v prípade miliónových národných projektov inštitúcií spadajúcich pod rezort školstva. V prípade zistení nedostatkov ho žiada o vyvodenie dôsledkov.

Poslanec upozornil, že Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) aj Metodicko-pedagogické centrum (MPC) nezverejnili ponuky na nové pracovné miesta, ktoré vznikajú v rámci miliónových projektov.

"Minister školstva Dušan Čaplovič sa rozhodol nedávať školské eurofondy školám. Namiesto toho podpísal v prvých mesiacoch tohto roka 14 národných projektov v hodnote 238 miliónov eur, ktoré priamo pridelil vlastným rezortným inštitúciám," povedal Beblavý. V rámci týchto projektov vzniká množstvo pracovných miest ako aj iných úväzkov. Podľa poslanca by v čase veľkej nezamestnanosti mali celoštátne inštitúcie dávať možnosť uchádzať sa o tieto miesta. Preto chce, aby minister dal vec preskúmať a vyvodil dôsledky.

Podľa hovorcu ministra Michala Kaliňáka rezortné organizácie disponujú právnou subjektivitou, teda plnou mierou rozhodovania. "Obsadzovanie pracovných miest nie je v kompetencii rezortu, ale spomínaných organizácií," dodal.

Beblavý sa rozhodol zisťovať, ako organizácie, spadajúce pod rezort školstva, obsadzujú miesta, ktoré vznikli v rámci miliónových projektov financovaných z eurofondov. Žiadal ich o informácie, koľko takýchto pracovných miest vzniklo od 1. januára 2013 a ako boli zverejnené informácie o týchto miestach.

"Prvý nám odpovedal Ústav informácii a prognóz školstva, kde nový riaditeľ priznal, že vytvorili 80 miest, žiadne z nich nebolo zverejnené. Riaditeľ si nasypal popol na hlavu a miesta začal zverejňovať (aj keď formalisticky)," hovorí poslanec. Hedviga Horváthová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚIPŠ uviedla, že prijímanie zamestnancov do národných projektov sa zabezpečovalo v súlade s platnou legislatívou. "Tá neukladá povinnosť prijímať pracovníkov projektu cez verejný konkurz," dodala.

Ďalej poslanec upozornil, že Metodicko-pedagogické centrum dostalo v rámci nových eurofondových projektov 25 miliónov eur. "Z týchto projektov v roku 2013 zamestnalo 20 ľudí a podľa vlastných slov finalizuje zamestnávanie ďalších aspoň 47," dodal. "Napriek žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám nám MPC neposkytlo žiadne dôkazy o tom, že tieto miesta boli niekedy skutočne zverejnené," dodal Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu