Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čižnár novým kandidátom na GP: Toto sú reakcie opozície, Sulík spomenul Hitlera!

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17. 6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam povedal, že ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

"Ak ÚS potvrdí, že boli Čentéšove práva porušené mojím zavinením, odstúpim. Ak ale povie, že ich porušil prezident, tak ja mám niesť zodpovednosť?" pýtal sa podpredsedu výboru Radoslava Procházku (nezaradený). Ten Čižnára vyzval, aby dal prísľub, že v prípade porušenia Čentéšovych práv odstúpi a zabráni tak dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Čižnár však nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS. "Som postavený do pozície, že som porušil nejaký sľub. Je pravda, že v januári som sľúbil, že sa nemienim zúčastňovať na tejto hre, lebo som chcel byť korektný voči pánovi Čentéšovi. Právne sa nezmenilo nič, ale od januára sa vyblokoval ÚS. Čakal som tiež, či ma Rada prokurátorov odporučí aj v novom zložení," vysvetlil.

Jaromír Čižnár zároveň odmietol obvinenia, že vo funkcii bude niekomu slúžiť. "Skúšali to na mňa mnohí, ale neuspeli. Ak budete mať o mne poznatky, že drukujem nejakej politickej strane, môžete mi to povedať, ja odstúpim," odkázal opozícii a pripomenul, že odstíhal aj kauzu sociálne podniky z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Opozícii sa kandidatúra spolužiaka premiéra Roberta Fica z vysokej školy nepozdávala. Opoziční poslanci tvrdili, že Smer-SD si zvolí vlastného generálneho prokurátora a dnešok označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.

Opozícia sa v parlamente zjednotila

Celá opozícia sa dnes v parlamente zjednotila a odišla z rokovacej sály pri voľbe generálneho prokurátora. Spoločne všetci opoziční poslanci predstúpili pred novinárov. „Dnes sa Smer rozhodol, že ukončí všetko svoje chcenie. Uvedomil si, že stačí mu ešte post generálneho prokurátora a všetko bude pod jeho vládou. Je nám ľúto, že sa takto rozhodli. Som rada, že sa celá opozícia zjednotila na tom, že nebude tomu prisluhovať. Apel na poslancov za Smer nestačí,“ povedala podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OľaNO).

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša prvýkrát od roku 1989 bol generálny prokurátor zvolený len hlasmi jednej strany. „Už len chýba, aby prijal členskú legitimáciu Smeru a vraciame sa pred rok 1989. Ako demokratická opozícia sa na takejto voľbe nemôžeme zúčastniť. Máme stále ako kandidáta Jozefa Čentéša,“ vyhlásil. Demokratická opozícia musí podľa neho urobiť všetko preto, aby nástup totality zastavila. 

Takto to komunisti podľa predsedu SaS Richarda Sulíka robili vždy. „Vždy jednali z pozície sily. Na jednej strane Roberta Fica chápem, lebo keby zasadol riadny generálny prokurátor a začal by vyšetrovať, kto vlastnou hlavou zohnal 40 miliónov a kto aké podpísal sponzorské zmluvy, tak tomu pánovi by zrejme nebolo všetko jedno,“ uviedol Sulík, ktorému tento deň pripomína noc dlhých nožov z roku 1994, keď pod rúškom demokracie bolo páchané zlo. „Aj Hitler sa dostal k moci demokratickým spôsobom,“ vyhlásil. 

Jaromír Čižnár sa stal kandidátom na generálneho prokurátora Slovenskej republiky za okolností, ktoré odporujú ústavnosti, vyhlásila strana SaS. Liberálna strana vyzýva prezidenta Ivana Gašparoviča, aby Jaromíra Čižnára nevymenoval, lebo bol zvolený v rozpore s ústavnosťou a dobrými mravmi. "Tento apel je určený prezidentovi, ktorý nesie plnú zodpovednosť za daný stav, o to skôr by mu mal vyhovieť," vyhlasujú liberáli.

Premiér Robert Fico potrebuje podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica svojho generálneho prokurátora, pretože potrebuje pre seba, svojich ľudí, sponzorov, oligarchov sľubovanú istotu, že sa nič nestane a že budú môcť fungovať nad zákonom, že budú môcť mať imunitu beztrestnosti. „Sú konkrétne dôkazy, písomné zmluvy o nelegálnom financovaní Smeru, nahrávky. Vyšetrovanie v týchto veciach zastavila prokuratúra a preto Fico potrebuje mať na mieste generálneho prokurátora svojho človeka, aby mal istotu, že on a jeho sponzori budú môcť pokojne spávať, že budú stále môcť mať pocit, že stoja nad zákonom,“ zdôraznil Lipšic. 

Tým, že poslanci za Smer sa rozhodli zvoliť druhého kandidáta na post generálneho prokurátora vtedy, keď je právoplatne zvolený kandidát, rozhodli sa podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára deštruovať právny štát a demokraciu. „Dôvod je jednoduchý. Boja sa, že ak by to nebol ich generálny prokurátor, tak by veci, ktoré chcú, aby boli zakrývané, sa dostali na svetlo Božie. Báli by sa, že by sa začalo vyšetrovanie,“ upozornil. 

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa sa 18. jún stane čiernym dňom demokracie a ústavnosti na Slovensku, pretože vládna strana sa rozhodla uprednostniť moc pred právom. Nerešpektovala princípy právneho štátu a ústavnosti a obsadila post generálneho prokurátora novou voľbou pri existencii kandidáta na tento post. „Dva roky trval tento scenár, až ho úspešne v záujme svojej moci a Smeru, ale nie v záujme Slovenska, naplnil Robert Fico v koordinácii s Ivanom Gašparovičom a Ivettou Macejkovou. Odmietame sa podieľať na tejto voľbe. Budeme naďalej dôsledne obhajovať ústavnosť a princípy právneho štátu,“ povedal. 

Tichému spadol zo srdca kameň

Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý uvítal dnešné zvolenie krajského prokurátora Jaromíra Čižnára za kandidáta na generálneho prokurátora SR poslancami Národnej rady (NR) SR.

"Odpadol mi kameň zo srdca, že sa končí moja odysea vo vedení Generálnej prokuratúry. Som rád, že sa našiel niekto, kto mal osobnú odvahu vstúpiť do voľby generálneho prokurátora aj napriek nepriaznivej politickej situácii a dlhosiahlym rozporom týkajúcich sa voľby generálneho prokurátora," zdôraznil dnesTichý. 

"Podľa môjho názoru zvolenie krajského prokurátora Čižnára potvrdzuje, že prokuratúra má dosť schopných ľudí, či už morálne, alebo odborne erudovaných na to, aby vykonávali funkciu generálneho prokurátora. A určite sem patria krajskí prokurátori, množstvo prokurátorov z okresných prokuratúr a z Generálnej prokuratúry," dodal vo svojej reakcii Tichý.

Čižnárova legitimita sa podľa Pašku nedá spochybniť

Legitimitu a spôsob voľby kandidáta Smeru-SD na post generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku nemá kto a ako spochybniť, keďže jeho nomináciu odporúčala aj Rada prokurátorov, nevidí dôvod ani na spochybnenie Čižnárovej odbornosti.

„Preto očakávam, záleží to na pánovi prezidentovi, že pán prezident rozhodne tak, aby generálna prokuratúra mala čo najskôr nového šéfa,“ uviedol po zvolení Čižnára Paška. „Som rád, že sme sa po dvoch rokoch zbavili jedného problému,“ dodal. Podľa jeho slov sa teraz úloha parlamentu skončila, výlučne v kompetencii prezidenta Ivana Gašparoviča zostáva, či kandidáta vládneho Smeru-SD za generálneho prokurátora do funkcie vymenuje alebo nie.

Paška zdôraznil, že priebeh Čižnárovej voľby nebol spochybnený ovplyvňovaním poslancov a označovaním lístkov, ako to bolo v minulosti. Prezidentom nevymenovaného Jozefa Čentéša, ktorého zvolil parlament v tajnej voľbe za kandidáta 17. júna 2011, keď bol Smer-SD v opozícii, podľa Pašku zvolili za „veľmi zvláštnych podmienok“. 

Fico: Téma GP traumatizovala pre neschopnosť opozície verejnosť

Po veľmi dlhej dobe, počas ktorej bola pre zlyhanie a neschopnosť súčasnej opozície verejnosť traumatizovaná témou voľby a vymenovania generálneho prokurátora, je Slovensko blízko k tomu, aby ho malo, vyhlásil dnes premiér Robert Fico. Dodal, že "legitímnym spôsobom bol zvolený človek, ktorý má vysoký odborný i morálny kredit v radoch prokurátorov. Je však potrebné počkať na rozhodnutie prezidenta"

Čentéš mlčí

 "K voľbe sa vyjadrovať nebudem a trvám na dôvodoch mojej ústavnej sťažnosti z januára 2013, ktorou som navrhol Ústavnému súdu SR zrušenie rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky o mojom nevymenovaní," uviedol dnes Čentéš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu