Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MVO: Integráciu Rómov zabrzdili predčasné voľby v marci 2012

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predčasné parlamentné voľby v marci 2012 negatívne poznamenali život Rómov na Slovensku. S takýmto zistením prichádza monitoring plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z dvoch dôležitých dokumentov zameraných na integráciu Rómov do spoločnosti.

Tými sú Stratégia SR pre integráciu Rómov do roku 2020 a Revidovaný akčný plán k Dekáde inklúzie Rómov z roku 2011. Dokumenty pripravila predchádzajúca garnitúra, súčasní vrcholní predstavitelia tejto politike doposiaľ neprejavili potrebnú podporu. Takýmito slovami dnes na tlačovej besede komentovalo počínanie politikov konzorcium mimovládnych organizácií, ktoré monitoring predstavilo verejnosti.

Parlamentné voľby viedli k oneskoreniu či zrušeniu mnohých dôležitých plánov v oblasti ochrany ľudských práv, tvrdia autori monitoringu. K nim patria Rómsky inštitút, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Quo Vadis a Kultúrne združenie Rómov Slovenska. Jarmila Lajčáková z Centra pre výskum etnicity a kultúry hovorí, že nebolo dobré presunúť úrad splnomocnenca pre rómske komunity pod tak komplikovaný rezort, akým je ministerstvo vnútra.

Presun sa uskutočnil na jeseň minulého roku, keď na jeho čelo nastúpil poslanec NR SR za OĽaNO Peter Pollák. Podľa mimovládok úrad doposiaľ nebol schopný koordinovať opatrenia z dokumentov. Dodávajú, že administratívna štruktúra ministerstva bráni splnomocnencovmu úradu konať flexibilne a promptne. "Personálne a inštitucionálne zmeny spôsobili odchod viacerých skúsených odborníkov a odborníčok," kritizujú fungovanie úradu a ministerstva zástupcovia mimovládok.

K stratégii sa oficiálne prihlásila aj vláda Roberta Fica a preto by sa jej mala držať, vysvetľuje Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry. Miesto toho sa na úrade splnomocnenca pripravujú jeho vlastné opatrenia.

Takzvaná Pollákova reforma zatiaľ nemá podobu oficiálneho dokumentu a ako Kriglerová dopĺňa, tretí sektor je v podstate rád. Splnomocnenec chystá niekoľko represívnejších krokov a tie podľa jej slov nie sú správne. Ingrid Kosová z občianskeho združenia Quo Vadis hovorí, že reforma vlastne zatiaľ vôbec neexistuje.

Kritici ďalej konštatujú, že u nás chýba jasné finančné krytie pre integráciu Rómov aj zo štátneho rozpočtu. Podľa nich sa Slovensko stále spolieha najmä na štrukturálne fondy, a to i napriek tomu, že samotná Európska únia to neodporúča. Nedokonalá je v pomoci Rómom aj medzisektorová koordinácia.

Monitoring sa zameral aj na pozitívne stránky. Mimoriadne pozitívne hodnotí tretí sektor prijatie novely antidiskriminačného zákona, ktorý umožňuje prijímať takzvané dočasné vyrovnávacie opatrenia. Monitorovaciu správu podporili aj ďalšie mimovládne organizácie, medzi nimi People in Need Slovensko, Nadácia Milana Šimečku, ETP Slovensko a OZ EduRoma.

Agentúra sa so žiadosťou o stanovisko obráti aj na Ministerstvo vnútra a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu