Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Splnomocnencom môže byť aj Slovák, hlavne, aby bol nestranný a férový

László Nagy
László Nagy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny by mal byť nestranný a empatický voči potrebám všetkých menšín v Slovenskej republike.

To sú základné požiadavky predstaviteľov jednotlivých národnostných menšín v otázke nástupcu Lászlóa Nagya (Most-Híd). Rovnako je pre nich primárne dôležité, aby nový splnomocnenec mal podporu vlády.

Takúto predstavu má vedúci pracovnej skupiny pre prípravu nových pravidiel rozdelenia dotácií v programe Kultúra národnostných menšín László Bukovszky. "Okrem dôvery a podpory vlády by mal mať tento človek dostatočnú skúsenosť a znalosť z oblasti menšinovej politiky," uviedol Bukovszky.

Podporu vládnej strany i skúsenosť v oblasti národnostných menšín spomína pri svojej predstave o novom splnomocnencovi i zástupca rusínskej menšiny Ján Lipinský. Ten chce ale aj niekoho, kto  nebude "prešľapovať na piesočnej dune". "Chce to človeka s jasným programom a mandátom," uviedol Lipinský.

Agnes Horvathová, zástupkyňa rómskej menšiny vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) si myslí, že nový splnomocnenec by mal rovnako pristupovať k všetkým národnostným menšinám. "Takisto by mal mať túto problematiku naštudovanú aj z hľadiska medzinárodného práva a mal by mať negociačné schopnosti, aby požiadavky menšín vedel aj presadiť," uviedla Horvathová.

Pripomenula, že rómska menšina má aj najväčšie zastúpenie mladých, preto si aj v súvislosti s budúcnosťou vie predstaviť na poste splnomocnenca Róma. "Pokiaľ by sa vhodný kandidát našiel," doplnila Horvathová. Konkrétne meno spomínať nechcela, podľa nej je to "voľba vlády."

Výber nového splnomocnenca ako "zodpovednosť vlády" spomína aj Dagmar Takácsová, predsedníčka Českého spolku v Košiciach. Novým splnomocnencom by podľa nej mohol byť aj Slovák. "Možno by ľahšie splnil podmienku byť nestranný, s rovnakým prístupom ku všetkým menšinám," povedal Takácsová. "Na druhej strane si tento post vyžaduje skúsenosti s problematikou národnostných menšín a tú majú skôr príslušníci minorít," dodal Takácsová.

Jednoznačne za Slováka na poste splnomocnenca je napríklad Czeslaw Marek Sobek, zástupca poľskej menšiny vo VNMES. "Slovák nebude angažovanejší pre jednu z menšín," zdôvodnil svoj názor.

Terajší splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Nagy bol na základe vlastnej žiadosti odvolaný z funkcie, na poste oficiálne skončí 30. júna. Vláda momentálne hľadá vhodných kandidátov, z ktorých by vybrala nového splnomocnenca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu