Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pollák: Asi by bolo užitočnejšie, keby MVO pracovali pre Rómov priamo v teréne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Správa občianskej spoločnosti, ktorá hodnotí plnenie záväzkov v prípade Stratégie SR v oblasti inklúzie Rómov, nie je komplexná, ani profesionálne napísaná.

Myslí si to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák v reakcii na dnes prezentovanú správu mimovládnych organizácií (MVO) o implementácii Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 a Revidovaného akčného plánu Dekády inklúzie Rómov.

Pollák svoj názor zdôvodňuje tým, že v správe sa nespomínajú aktivity, ktoré úrad splnomocnenca v poslednom období naštartoval. "Rozumiem tomu, že mimovládne organizácie (MVO) čakajú na výsledky, ale môj prístup k tejto téme je riešiť ju od základov," uviedol Pollák s tým, že čiastočné výsledky, ktoré sa úradu v predchádzajúcich obdobiach podarilo dosiahnuť, chce počas svojho funkčného obdobia spojiť do komplexného projektu. Pollák zdôraznil, že MVO ho pri písaní správy nepožiadali o informácie, ktoré sa týkajú zámerov jeho úradu.

"Naštartovali sme niekoľko aktivít, ktoré sa mojim predchodcom nepodarilo dostať do praxe," uviedol Pollák. Ako príklad spomenul napríklad úsilie zamestnať prostredníctvom programu Zdravé komunity do konca roka 2013 120 zdravotných asistentov a koordinátorov v lokalitách s rómskou komunitou a 110 asistentov učiteľa v materských školách, kde by mali pôsobiť rómske deti.

Pollák rovnako uviedol podporu výstavby nových materských škôl i svojpomocnú výstavbu domov, na ktorej by sa zúčastnili priamo obyvatelia rómskych osád. Za prioritu dotačnej schémy považuje aj podporu rómskych žiakov a študentov i vytváranie nových pracovných príležitostí pre Rómov.

"O realizovaní týchto aktivít správa neinformuje, čo je pre mňa dôkazom, že správa nie je komplexná, ani napísaná profesionálne," dodal Pollák.

Aktivity mimovládnych organizácii v rámci rómskej témy víta. Podľa jeho slov však len písanie správ Rómom nepomôže. "Možno by bolo užitočnejšie, keby miesto toho mimovládky pôsobili priamo v teréne," dodal Pollák

Správu občianskej spoločnosti o stave implementácie stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020 (NRIS) a Revidovaného akčného plánu Dekády inklúzie Rómov dnes prezentovali zástupcovia mimovládnych organizácií, ktoré ju pripravili - Rómsky inštitút, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), občianske združenie Quo Vadis a Kultúrne združenie Rómov Slovenska. Správa kriticky hodnotí plnenie záväzkov v oblasti inklúzie Rómov v období od augusta 2011 do marca 2013.

Správa kritizuje nejasnosť financovania, vágnosť opatrení i nedostatočnú schopnosť koordinovať jednotlivé aktivity pri prenášaní z národnej na regionálnu a lokálnu úroveň implementácie. Kritika sa týka oblasti vzdelávania, zamestnanosti, zdravia i bývania. Mimovládky tiež ostro kritizujú aj samotný Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske menšiny.

„Úrad splnomocnenca, ako sme zistili prostredníctvom anonymných rozhovorov s pracovníkmi úradu, nie je schopný veľmi promptne a flexibilne reagovať a koordinovať tieto dva implementačné dokumenty, úradníci a úradníčky navyše vyjadrili i nespokojnosť s tým, že splnomocnenec nemá dostatočnú časovú kapacitu, aby sa venoval činnosti úradu, ktorý si vyžaduje veľa času," uviedla na dnešnej prezentácii Správy občianskej spoločnosti Jarmila Lajčáková z Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu