Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OĽaNO chcú pri kandidátoch vo voľbách do VÚC vidieť všetky verejné funkcie

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov aj na poslancov krajských zastupiteľstiev by mali na kandidačných listinách uvádzať všetky svoje verejné funkcie, ktoré vykonávajú na plný úväzok.

V novele zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov to navrhujú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič a Igor Hraško. Chcú, aby právna norma bola účinná od októbra, teda ešte pred tohtoročnými regionálnymi voľbami.

"Občania majú právo na čo najviac informácií o kandidátoch, ktorí sa usilujú o ich priazeň vo voľbách do samosprávnych krajov," zdôvodňujú svoj zámer. Upozorňujú, že údaj o povolaní, ktorý sa už v súčasnosti uvádza na kandidátke, neposkytuje voličovi presné a úplné informácie o kandidátovi.

"Pretože ten môže súčasne zastávať iné funkcie, napr. je poslancom mestského zastupiteľstva, starostom, riaditeľom štátneho podniku, či vykonáva inú verejnú funkciu," vysvetľujú obyčajní.

Okrem toho navrhujú, aby každý volič dostal zoznam kandidátov do regionálnych volieb najneskôr 10 dní pred voľbami do svojej domácnosti. V súčasnosti obec zverejňuje zoznam kandidátov "spôsobom v mieste obvyklým v časovej lehote 15 dní pred dňom volieb", čo zväčša znamená, že ho zverejní na úradnej tabuli. Tam si ho však podľa obyčajných príde pozrieť len málo ľudí.

Matovičov a Hraškov kolega Jozef Viskupič zas vo svojej novele toho istého zákona navrhuje, aby nezávislí kandidáti mohli nominovať vlastného zástupcu do volebných komisií, čo dnes nie je možné.

"Na základe navrhovanej úpravy bude mať rovnocennú príležitosť navrhnúť člena volebnej komisie ktorýkoľvek kandidát. Navrhovaný mechanizmus zabráni súčasnému znevýhodňovaniu nezávislých kandidátov a umožní aj im účasť na kreovaní obvodných a okrskových volebných komisií," priblížil svoj návrh Viskupič. Rovnako ako Matovič a Hraško navrhuje, aby bola novela účinná od októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu