Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Slovensko potrebuje nového generálneho prokurátora

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) potrebuje po dvoch rokoch nového generálneho prokurátora. Poznamenal, že to už akceptujú všetci s výnimkou opozície, ktorá radšej politizuje s cieľom predlžovať "neudržateľný" stav na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Šéf kabinetu poukázal na to, že prokurátori si veľmi jednoznačným spôsobom spomedzi seba ako kandidáta na generálneho prokurátora vybrali Jaromíra Čižnára, a to vzhľadom na jeho odborné i ľudské kvality. "Odporučila ho stará i nová Rada prokurátorov, ako aj šiesti zo siedmich opýtaných krajských prokurátorov. Rada prokurátorov zároveň vyzvala na čo najrýchlejšie obsadenie postu generálneho prokurátora," doplnil.

Opätovne skonštatoval, že strana Smer-SD sa počas celého procesu správala korektne a neexistuje žiadna ústavná prekážka na voľby nového šéfa GP SR. "Nového generálneho prokurátora mohla voliť už na začiatku volebného obdobia, napriek tomu chcela počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Zablokovaním Ústavného súdu SR, ako aj postojom prezidenta však vznikol nový stav, na základe ktorého je evidentné, že generálna prokuratúra by nemala nového šéfa ešte minimálne rok," povedal.

Podľa premiéra je kritika zo strany opozície prejavom straty pamäte a nekonečného pokrytectva. "O podkopávaní demokracie hovoria práve tí, ktorí jej doslova zlomili krk v minulom volebnom období, keď počas voľby generálneho prokurátora nasadzovali rôzne kontrolné mechanizmy na poslancov, aby zabránili ich slobodnému rozhodnutiu. Absolútnym vrcholom týchto tzv. demokratov bolo schválenie zákona, ktorý umožňuje dokonca verejnú voľbu," zhrnul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu