Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vychovávatelia a učitelia sa budú vzdelávať za asi 18 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vychovávatelia a učitelia sa budú učiť modernej komunikácii a novým formám výchovy. Má to umožniť národný projekt Metodicko-pedagogického centra (MPC) s názvom Aktivizujúce metódy vo výchove, ktorý podpísal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Na projekt pôjde prevažne z eurofondov, z operačného programu Vzdelávanie, asi 18 miliónov eur.

Dnes o tom informoval manažér publicity projektu Richard Nemec. Projekt je určený pre viac ako 7500 pedagogických zamestnancov a má sa dotknúť takmer 850.000 detí. Výsledkom projektu má byť schopnosť vychovávateľov a učiteľov realizovať aktivity, pri ktorých budú využívať interaktívne audiovizuálne pomôcky.

"Atraktívnejšie ako suché vysvetľovanie sú interaktívny film a diskusia. Zážitok totiž zlučuje v sebe emócie, predstavivosť aj intelekt. Je to výnimočná metóda ako budovať hodnoty. Aby dokázali pedagógovia zaujať a nadchnúť mladú generáciu, musia rozumieť ich vnímaniu reality," hovorí o príklade aktivizujúcej metódy Darina Výbohová z MPC, ktorá je vedúcou pracovnej odbornej skupiny projektu. Ten je podľa Výbohovej investíciou do kvality učiteľov a tým aj úspešných žiakov.

Podstatným zdrojom informácií a podnetov pre mladú generáciu sú nové médiá. V školstve prevažujú ženy, odchádzajú mladí ľudia, priemerný vek učiteľského zboru sa pohybuje nad hranicou 40 rokov. "Nové technológie a zdroje informácií sú výzvou pre pedagógov, ktorí sa s nimi v príprave na povolanie nestretli," tvrdí Nemec.

Pojem médiá sa podľa Výbohovej v ostatných rokoch posunul od kníh, novín, časopisov, cez rádio, kino, televíziu, internet až po virtuálne hry a sociálne siete. "Chceme naučiť pedagógov využiť silu médií vo výchove," uzatvára. Obsah projektu pokrýva mediálnu, etickú, dopravnú a zdravotnú výchovu.

Nový projekt je zameraný na pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl, školských klubov, špeciálnych základných škôl, konzervatórií, základných umeleckých škôl, zariadení výchovnej prevencie, školských internátov a zariadení pre voľný čas a záujmovú činnosť. Táto skupina školských zamestnancov podľa Nemca doteraz ešte nebola hlavnou cieľovou skupinou národných projektov MPC.

Na Slovensku je pritom podľa ministerstva školstva takmer 5000 vychovávateľov v školských družinách pri základných školách a 1100 vychovávateľov na stredoškolských internátoch. Projekt je plánovaný na takmer tri roky, od výberu a školenia lektorov a účastníkov až po implementáciu v jednotlivých zariadeniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu