Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič: Europoslanci by nemali zastávať iné verejné funkcie

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci by nemali zastávať iné verejné funkcie v krajine. Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič. Europoslancom preto chce novelou zákona o voľbách do Európskeho parlamentu zakázať kumulovať funkcie. O právnej norme bude snemovňa diskutovať v úvode 14. rokovacieho dňa 19. schôdze parlamentu.

Matovič pripomína, že už dnes je funkcia europoslanca nezlučiteľná s niektorými funkciami. Ich zoznam chce však rozšíriť, keďže si myslí, že by europoslanec nemal verejné funkcie kumulovať. "Cieľom tohto návrhu zákona je ustanoviť nezlučiteľnosť funkcie poslanca EP aj s ďalšími verejnými funkciami na vnútroštátnej úrovni a zaviesť tak princíp jedného mandátu pri výkone tejto verejnej funkcie," vysvetlil.

Dnes sa ešte bude hovoriť o návrhu OĽaNO, ktorý má chrániť oznamovateľov korupcie a je posledným bodom aktuálnej schôdze parlamentu. Podľa nového zákona každému, kto sa postaví proti korupcii, patrí vysoký spoločenský status, ochrana a vysoká pozornosť. "V tomto zákone jednoznačne bojujeme nielen s korupčnými trestnými činmi, ktoré pozná náš Trestný poriadok, ale bojujeme aj s nekalými praktikami, ktoré nie sú trestnými činmi, ale spôsobujú škody," uviedol Ján Mičovský (OĽaNO).

Ochrana oznamovateľa má byť založená na tom, že má v rámci pracovno-právnych vzťahov právo požívať cez Inšpektorát práce maximálnu ochranu a v rámci Trestného poriadku zase ochranu v podobe utajenia či zmeny identity. "Ak bude zamestnávateľ podozrivý z korupcie, bude monitorovaný a bude musieť chrániť nielen oznamovateľa korupcie, ale všetkých zamestnancov," zdôraznil.

Odmena má byť dvojakého typu. Buď to bude odmena paušálna vo výške päťnásobku minimálnej mzdy, alebo odmena podielová, teda 30 percent zo zachráneného množstva štátnych peňazí. V každom prípade nebude automatická a oznamovateľ o ňu bude musieť požiadať.

Oznamovateľ má byť pritom odmenený aj morálne. OĽaNO navrhuje, aby každoročne mali títo ľudia možnosť získať od prezidenta SR štátne vyznamenanie. Oznamovateľ korupcie má mať aj možnosť získať bezplatnú právnu pomoc, ak sa ocitne v problémoch. Poslanci OĽaNO pripomínajú, že v korupčných kanáloch na Slovensku sa ročne stratí minimálne 500 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu