Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Dzurindu sa Slovensko na európskom ihrisku stráca

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko sa na európskom ihrisku akoby strácalo. V priebehu minulého roka nebolo dostatočné jasné, v ktorých oblastiach chce byť aktívne a v ktorých chce byť primášom.

Počas rozpravy k správe o členstve SR v EÚ za rok 2012 to vyhlásil dvojnásobný expremiér a bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

"Nie je jasné, v ktorej oblasti sme chceli priniesť mimoriadnu osobitnú pridanú hodnotu a porovnanie toho, či sa nám ju priniesť podarilo. V EÚ sa začala podstatne hlbšia diskusia o európskej integrácii, o federalizácii či rekonfigurácii únie. Zdá sa mi, že sa vyjadrujú všetci, ale Slovensko v tejto diskusii mlčí," upozornil Dzurinda.

Opozičný poslanec zároveň navrhol doplnenie uznesenia k správe, aby parlament odporučil vláde SR pri čerpaní eurofondov v rokoch 2014 až 2020 prioritne sa orientovať na oblasti znamenajúce trvalo udržateľný rast a zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky. Dzurinda tiež chce, aby vláda parlamentu každoročne predkladala informácie o stave čerpania eurofondov a o čistej pozícii SR voči EÚ za príslušný rok. Tiež chce odporučiť vláde na zasadnutí Európskej rady v júni 2013 navrhnúť a aktívne presadzovať v spolupráci s podobne zmýšľajúcimi krajinami, aby EÚ a Srbsko začali prístupové rokovania čo najskôr, najneskôr však do konca roku 2013. O jeho návrhoch bude NR SR hlasovať dnes po 11. hodine.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil výrok, že SR sa z európskeho ihriska stráca, za úsmevný. "Počas vášho pôsobenia na ministerstve zahraničných vecí bolo Slovensko najväčším 'troublemakerom' v Európe, blokovalo celú Európu. Ja viem, že nie kvôli vám, ale kvôli vášmu koaličnému partnerovi, ale zviditeľňovali sme sa veľmi nešťastným spôsobom," povedal na margo vtedajšieho zámeru navýšiť dočasný euroval, na čo nemala vtedajšia stredo-pravá koalícia jednotný názor a napokon na tejto otázke aj vláda padla.

Blaha je zároveň presvedčený, že za súčasného ministra Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) sa stalo Slovensko jedným z lídrov kohéznych krajín a vyrokovalo obrovské úspechy z hľadiska viacročného finančného rámca. "To sú také nespochybniteľné úspechy a vy tvrdíte, že sa Slovensko stráca. Áno, už nie sme krikľúni, krčmoví hulváti, ako bol váš koaličný partner," odkázal.

Dzurinda však Blahu upozornil, že občas je potrebné byť "troublemakerom". "Keby sme sa neboli vzopreli na začiatku pri pôžičke Grécku, dovolím si neskromne povedať, že ten proces precitnutia medzi mnohými európskymi krajinami by trval dlhšie a stálo by to oveľa viac peňazí. Keby sme sa neboli vzopreli pri Kosove, nebola by taká grandiózna zmena v Srbsku," odvetil. Dzurinda je totiž presvedčený, že si nevystačíme s frázami doma ani v Európe. "Zatiaľ som počul dve myšlienky od najvyššej slovenskej reprezentácie - že nechceme iba šetrenie, chceme rast a druhá, že odpoveďou na všetky problémy je prehĺbenie európskej integrácie. No aké jednoduché," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu