Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapujúca informácia o Ficovej kandidatúre: Smer všetko poprel!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Článok Hospodárskych novín o pripravovanej kandidatúre Roberta Fica na prezidenta, ktorý dnes rozvíril mediálnu hladinu, označil Smer za nepravdivý. Podľa hovorkyne Moniky Počátkovej premiér o taktom kroku vedenie strany nikdy neinformoval.

"Vedenie strany o tejto téme nikdy nerokovalo a premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico ani nikdy neinformoval vedenie o svojej ambícii kandidovať za prezidenta SR," vyhlásila hovorkyňa strany v reakcii na dnešné informácie denníka Hospodárske noviny. V strane Smer-SD sa podľa nej aktuálne na túto tému nediskutuje. Zopakovala, že táto diskusia bude na programe na jeseň tohto roka a jej výsledok bude pravdepodobne verejne prezentovaný na každoročnom sneme strany v decembri.

Podľa dnešného vydania denníka Hospodárske noviny mal Fico povedať vedeniu svojej strany, že chce kandidovať v prezidentských voľbách 2014. Noviny sa odvolávajú na tri zdroje z prostredia Smeru-SD s tým, že informácia je dôverná a nemôžu ju oficiálne oznámiť. Definitívne rozhodnutie totiž padne až na decembrovom sneme strany a bude závisieť od reálnych šancí Fica a jeho protikandidátov. Podľa denníka Fico pôjde do boja len v prípade, že sa mu nepostaví do cesty nebezpečný súper. „Nechce kandidovať, ak nebude mať istotu výhry,“ povedal HN člen predsedníctva Smeru-SD pod podmienkou, že nebude menovaný.

Novým prezidentom by sa podľa prieskumu stal Fico

Keby sa prezidentské voľby konali už teraz, novým prezidentom by sa stal súčasný premiér Robert Fico. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorá ho uskutočnila v dňoch 8. až 15. mája na vzorke 1085 respondentov. Šéf vládnej strany Smer-SD v ňom získal 41,9 percenta hlasov.

Agentúra dala respondentom vybrať zo zoznamu osobností, ktoré svoj záujem uchádzať sa o prezidentský post už oznámili, resp. ho pripustili. Druhým najúspešnejším sa tak v prieskume stal Ján Čarnogurský s 17,2 percentami hlasov a tretím parlamentný poslanec a ústavný právnik Radoslav Procházka s 16,4 percentami hlasov.

Podnikateľovi a filantropovi Andrejovi Kiskovi dali respondenti v prieskume 13,3 percenta hlasov a europoslanec Peter Šťastný uzatvoril päticu kandidátov s 11,2 percentami hlasov.

Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 37,8 percenta účastníkov prieskumu. Informoval Pavel Haulík z Agentúry MVK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu