Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prečo nechce Fico oznámiť kandidatúru na prezidenta: Vraj sa bojí Radičovej!

Nahradí súčasného prezidenta Robert Fico?
Nahradí súčasného prezidenta Robert Fico?

BRATISLAVA - Robert Fico by sa veľmi rád pokúsil získať post prezidenta republiky. Pôjde však iba do istého víťazstva. Ak sa objaví protikandidát, ktorý by ho mohol poraziť, do boja nepôjde, porážku by znášal ťažko. Zhruba takto hodnotia nami oslovení experti aktuálne špekulácie okolo eventuélnej prezidentskej kandidatúry predsedu vlády.

Robert Fico údajne v najužšom vedení Smeru potvrdil, že chce kandidovať na prezidenta. Informáciu priniesli Hospodárske noviny. Hoci Smer ju o niekoľko hodín dementoval ako kačicu, nami oslovení analytici považujú Ficove ambície za fakt.

"Možno čaká, či svoju kandidatúru oznámi Iveta Radičová, tá by ho dokázala poraziť," tvrdí politológ Ján Baránek. Nie je pritom sám, aj Grigorij Mesežnikov si myslí, že Robert Fico čaká na poslednú chvíľu a do boja vstúpi až keď bude vedieť, že proti sebe nemá silných protikandidátov. "Porážku by niesol ťažko, bol by to začiatok konca jeho politickej kariéry," domnieva sa Mesežnikov. Sociológ Pavel Haulík dodáva, že okrem Ivety Radičovej by Fica mohol ohroziť aj iný kandidát - arcibiskup Robert Bezák, ktorý v jednom z prieskumov agentúry MVK premiéra predčil. Radičová, ako aj Bezák zatiaľ svoju kandidatúru neohlásili, expremiérka dokonca viackrát vyhlásila, že nemá záujem o návrat do politiky. "Ak by Robert Fico neuspel, diskvalifikuje sa nielen ako kandidát, ale aj ako premiér a šéf strany," dodáva Haulík. Podľa neho sa Fico rozhodne aj podľa ďalšieho parametra. Okrem silného protikandidáta mu totiž môže skomplikovať kampaň aj ekonomická situácia. Ak sa začne zhoršovať, premiér sa zrejme do kandidatúry nepustí, keďže s ekonomickým poklesom by logicky začali klesať aj sympatie voči vláde.

Vymenuje vlastného nástupcu?

Ak by Fico nakoniec kandidoval, mohol by tak pokojne urobiť z pozície predsedu vlády, Ústava mu takéto konanie nezakazuje. Na premiérsky post by zrejme musel rezignovať až pred vymenovaním za prezidenta. Teoreticky by tak mohlo dôjsť k situácií, že by Fico ako prezident menoval svojho nástupcu - nového premiéra. Priamo z vládnej funkcie už na post hlavy štátu kandidoval aj Eduard Kukan, ktorý v roku 2004 pôsobil ako minister zahraničných vecí. Kukan sa vtedy prekvapujúco neprebojoval do druhého kola, kde nakoniec zápolil Ivan Gašparovič so svojim bývalým súputníkom Vladimírom Mečiarom.

Ján Baránek si dokonca vie predstaviť, že by sa Fico ešte pred vstupom do kampane pokúsil v parlamente presadiť rozšírenie prezidentských právomocí. Ústavnú väčšinu síce Smer nemá, no Baránek predpokladá, že získať hlasy z početného klubu Obyčajných ľudí by pre Smer nemusel byť problém.

Kto ho nahradí?

Je možné, že ak sa Robert Fico rozhodne kandidovať, odstúpi z premiérskeho postu ešte pred začatím kampane. "Robiť prácu premiéra a súčasne viesť volebnú kampaň by bolo veľmi ťažké, tvrdí Pavel Haulík z agentúry MVK. Práve MVK zverejnila prieskum, podľa ktorého by si ako nového premiéra vedeli Slováci predstaviť Roberta Kaliňáka. Za ním sa umiestnili predseda parlamentu Pavol Paška a minister kultúry Marek Maďarič. "Ak chce Fico kandidovať, nástupcu už má zrejme vybraného," myslí si Miroslav Kusý.

Prezidentskú kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámil expremiér Ján Čarnogurský, europoslanec a bývalý hokejista Peter Šťastný, poslanec Radoslav Procházka a podnikateľ Andrej Kiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu