Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka: Fico ignoruje parlament, jeho poslanci mu tlieskajú!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) ignoruje Národnú radu SR. Jeho poslanci mu v tom tlieskajú a necítia žiadnu zodpovednosť voči parlamentu, ale len voči vrcholným straníckym predstaviteľom.

Vyhlásil to nezaradený poslanec NR SR a podpredseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka po tom, ako premiér Fico ani dnes neprišiel poslancom prezradiť dôvody, pre ktoré musel byť zákon o ústavnom súde prijatý expresne rýchlo.

"Slovensku už 20 rokov ubližuje, že ľudia, ktorí dostanú mandát od občanov, sa nezodpovedajú ľuďom, ale straníckym sekretariátom. Potom to vyzerá presne tak ako dnes na výbore. Vyššia stranícka moc zahlási, že neprídete, a tí ľudia neprídu, kašlú na to, čo je obsahom ich mandátu," povedal Procházka. Reagoval na počínanie poslancov vládneho Smeru-SD, z ktorých na výbor dnes prišiel iba Róbert Madej. Ten výboru šéfuje.

Šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská odkázala poslancom Smeru-SD, aby sa za svoje konanie hanbili. "Premiér povedal, že sú na Generálnej prokuratúre nejaké skutočnosti. Tak kto iný ako ústavnoprávny výbor sa tým má zaoberať? Pokiaľ sa tým Smer odmieta zaoberať, je to vizitka vlády," konštatovala. Madej zdôraznil, že premiér dnes na výbor prísť nemusel, keďže ho výbor nepredvolal. To podľa neho môže urobiť len uznesením, ktoré však zatiaľ neexistuje. Dnes ho tiež nebolo možné prijať. Výbor totiž nebol uznášaniaschopný. Chýbali prevažne poslanci Smeru-SD. Madej na otázku, prečo neprišli, povedal, že chápe, keď sa jeho kolegovia nechcú zúčastňovať na politikárčení opozície. "Podaním dvoch návrhov na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru robia kolegovia z opozície zbytočný cirkus. Chápem kolegov, ktorí sa na tomto politickom cirkuse odmietajú zúčastniť," poznamenal.

Procházka Smeru-SD okrem iného vyčíta, že nechcú počuť dôvody, pre ktoré musel byť zákon o Ústavnom súde expresne schválený. "Vládnej väčšine stačí, že im premiér povie 'dôvody na skrátené konanie poznám len ja, sú tajné, hlasujte'. A oni hlasujú. A keď sa chce orgán, ktorý má v zákone kompetenciu posudzovať činnosť Generálnej prokuratúry, dozvedieť, kde je v nej taký urgentný problém, tak oni neprídu a majú pocit, že tak to má byť," uviedol Procházka. Zdôraznil, že poslanci Smeru-SD nie sú v parlamente na straníckom grémiu, ale majú zastupovať ľudí, od ktorých dostali mandát.

Madej nepovedal, o akých dôvodoch hovoril premiér, keď odôvodňoval potrebu prijatia zákona v zrýchlenom režime. "Nie som hovorca pána premiéra," vyhlásil. Dodal, že podľa jeho vedomostí je na Generálnej prokuratúre situácia zlá už dlhodobo a vyžaduje si riešenia. Pokiaľ ide o premiérovu neúčasť na výbore, Madej nepovedal, či šéf kabinetu nemá záujem predstúpiť pred výbor.

Ústavnoprávny výbor NR SR bude dnes ešte zasadať, avšak k inej téme. Má naň prísť minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Toho tiež výbor nepredvolal uznesením. "Pán minister prejavil vôľu prísť," povedal Madej. Procházkov výrok o tom, že poslanci Smeru-SD počúvajú stranícke príkazy, označil za výrok kandidáta na prezidenta SR a poznamenal, že sa pri ňom môže len pousmiať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu