Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Opozičná novela Zákonníka práce neprešla parlamentom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia nebudú môcť uzatvárať pracovné pomery na určitý čas na najviac tri roky s možnosťou trojnásobného opakovania. Podporu zákonodárného zboru v utorok totiž nezískal návrh novely Zákonníka práce od poslancov SDKÚ-DS Pavla Freša a Ivana Štefanca.

Predstavitelia opozície navrhovali aj zrovnoprávnenie zamestnaneckých rád a odborov. Novela pracovného kódexu tiež obsahovala flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas.

Plénum nepodporilo ani návrh novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa od predkladateľov Ľudovíta Kaníka a Viliama Novotného (obaja SDKÚ-DS). Navrhovanou právnou úpravou chceli zaviesť kritérium pre posudzovanie nároku na priznanie príplatku k príspevku pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Nárok na priznanie by rodičia mali v prípade, že aspoň jeden z nich bol počas posledných štyroch rokov nemocensky poistený resp. pracoval v súhrne aspoň 270 dní.

Ďalšou možnosťou by bolo pracovať 190 dní a zvyšných 80 dní vykonávať aktivačnú činnosť, či študovať na vysokej alebo strednej škole. Pri posudzovaní kritérií pre vznik nároku by sa prihliadalo aj na invaliditu rodičov v závislosti od výšky miery poklesu vykonávať pracovnú činnosť.

Druhý návrh novely Zákonníka práce poslanec Ľudovít Kaník pred hlasovaním stiahol. Týmto legislatívnym návrhom sa mali zaviesť dve zmeny. Poslanci SDKÚ-DS navrhovali, aby mohol dať zamestnávateľ výpoveď svojmu zamestnancovi aj z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku. Druhou navrhovanou zmenou bolo posunutie obdobia trvania pracovného pomeru potrebné na vznik nároku na príslušnú výšku odstupného podľa odpracovaných rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu