Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kadúc: Milióny od štátu dostanú aj štadióny, ktoré pomoc nepotrebujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Milióny eur dostanú podľa poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca od štátu aj tie mestá a futbalové štadióny, ktoré finančnú pomoc nepotrebujú a avizovali, že ich zaplatia súkromní investori.

Poslanec pripomenul, že v odpovedi na jeho interpeláciu to potvrdil minister školstva Dušan Čaplovič. „Finančnú podporu dostanú aj mestá a štadióny, ktoré budú rekonštruovať, modernizovať, prípadne budovať z vlastných, respektíve súkromných zdrojov,“ napísal minister v odpovedi.

Čaplovič zdôraznil, že peniaze dostanú len na športovú časť štadióna alebo dobudovanie s ním súvisiacej infraštruktúry. Podľa výšky dotácie bude mať potom Slovenský futbalový zväz aj tieto štadióny bezodplatne na 10 až 20 rokov k dispozícii pre potreby reprezentačných družstiev, vyhlásil minister.

Kadúc víta akúkoľvek iniciatívu na podporu športu zo strany štátu. No v čase, keď sú krízou ohrozené základné funkcie štátu, sa podľa neho môže akákoľvek preferovaná a zároveň neprioritná pomoc javiť ako nezodpovedná. „Načo by dával štát peniaze tam, kde už finančné krytie je zabezpečené? Štát z toho nebude mať nič, niečo z toho bude mať len súkromný investor," dodal.

Podľa neho napríklad v Trnave zrejme bude finančné krytie zabezpečené v plnom rozsahu, no z vyjadrenia ministerstva školstva vyplýva, že bude dotovaný aj tento štadión. "Namiesto toho, aby sa dotovala práca s mládežou, talentami či trénermi, bude dotovaná rekonštrukcia štadiónu, čomu sa ako obyvateľ Trnavy síce teším, no z hľadiska rozvoja športu to považujem za nesystematické,“ tvrdí Kadúc. Podľa neho by sa potom malo zvážiť, či nedať peniaze radšej do iného športu či štadiónu.

Vláda sa zaviazala, že počas najbližších desiatich rokov poskytne ročne 4,5 milióna eur na rekonštrukciu slovenských futbalových štadiónov. Poslanec Kadúc sa ministra taktiež pýtal, či by nebolo vhodnejšie podporiť trénerov a mladé športové talenty, ktoré často so športom končia práve preto, že si ich rodičia nemôžu dovoliť uhrádzať vysoké členské poplatky.

„Mohli sme v uvedenom období poskytnúť každoročne uvedenú sumu na zlepšenie podmienok pre futbalových mládežníkov. Ale na akých štadiónoch budú potom hrať, keď budeme mať len zrúcaniská?“ znie ministrova odpoveď. Kadúc sa však pýta, že načo nám potom budú štadióny, keď na nich nebude mať kto hrať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu