Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škandál s deaflympiádou: Nepočujúci tvrdia, že za všetkým stál obžalovaný Ruda

Jaromír Ruda
Jaromír Ruda (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s bývalým prezidentom Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromírom Rudom.

Obžaloba mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla najmenej desať miliónov eur.

Ako svedkov senát predvolal dvoch bývalých viceprezidentov Slovenského deaflympijského výboru, ktorí ako nepočujúci museli skladať prísahu svedka v posunkovej reči. Prvý využil svoje právo a z obáv pred trestným stíhaním nevypovedal. Preto sa čítali jeho výpovede z prípravného konania. Druhý viceprezident SDV odpovedal na položené otázky súdu, prokurátorky a obhajoby.

Niekdajší funkcionári SDV uviedli, že financovanie 17. zimných deaflympijských hier (olympiáda nepočujúcich športovcov) vo Vysokých Tatrách mal na starosti výlučne Jaromír Ruda. Obaja sa však podieľali na podpise niektorých zmlúv, ktoré SDV uzavrel so sponzormi, resp. dodávateľmi v súvislosti s deaflympiádou v Tatrách. Obaja potvrdili, že prípravu na slovenskú olympiádu na Slovensku viackrát kontrolovali členovia Medzinárodného deflympijského výboru. Boli spokojní aj preto, že Slovensko sa dobre prezentovalo na olympiádach v Číne a Salt Lake City.

Bývalý predseda predstavenstva TSS GRADE Trnava Ľuboš Hačko uviedol, že firma vyhrala výberové konanie na rekonštrukciu a modernizáciu zimných štadiónov v Kežmarku a v Levoči, ktoré vypísala Prvá popradská developerská (PPD). Po štyroch mesiacoch od začatia stavebných prác zistili, že objednávateľ neplatí podľa dohody. Keď nedostali uhradené nielen prvé, ale ani druhé faktúry, práce na objektoch v polovici augusta 2010 zastavili. Hačko nevedel, odkiaľ mali peniaze prísť, ale opakovane potvrdil, že Jaromír Ruda pri rôznych stretnutiach sľuboval zaplatenie prác. Krátko pred otvorením deaflympiády vo februári 2011 šéf deaflympionikov dokonca navrhol Hačkovi, aby TSS GRADE prevzala garanciu za bankový úver na podujatie. Trnavská spoločnosť vyčíslila stratu za práce v Kežmarku a v Levoči na viac ako sedem miliónov eur.

Podľa obžaloby Jaromír Ruda trestnú činnosť páchal v rokoch 2008 až 2010. Stalo sa tak po vzniku Slovenského deaflympijského výboru, ktorý sa odčlenil od Slovenského zväzu nepočujúcich a Jaromír Ruda sa stal prezidentom nového útvaru. Organizoval rôzne aktivity pre nepočujúcich a stal sa aj predsedom organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier. V tej súvislosti získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale doteraz sa tak vo väčšine prípadov nestalo.

Medzi poškodenými je Prvá popradská developerská, spoločnosť s r.o. ISO a spol. Liptovský Mikuláš, reklamná agentúra Akzent Media, spoločnosť K+K Žilina, firma Technad Prešov, Uhlomarket Poprad a tri fyzické osoby.

Pojednávanie s obžalovaným šéfom deaflympionikov pokračuje vypočúvaním svedkov v stredu 15. mája a v piatok 17. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu