Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslancov čaká v úvode dňa pôdohospodárstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tromi návrhmi predloženými rezortom pôdohospodárstva otvoria poslanci štvrtý deň 19. schôdze parlamentu. Návrh zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín a novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka prerokujú v prvom čítaní, právna norma o pozemkových úpravách čaká na definitívne schválenie.

Návrh o poskytovaní podpory v pôdohospodárstve upravuje podmienky a kritériá na poskytovanie podpory v pôdohospodárstve a zdokonaľuje proces pôsobnosti správnych orgánov pri zabezpečovaní konania o schvaľovaní žiadostí o podporu.

Cieľom právnej úpravy je odstránenie nedostatkov, ktoré sa prejavili pri doterajšej aplikácii zákona v praxi. Novela okrem iného mení definíciu dielu pôdneho bloku a upresňuje členenie veľkých dielov na menšie časti, čím sa podľa agrorezortu uľahčí vykonávanie kontrol Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a zvýši efektivita krížových kontrol v Integrovanom administratívnom a kontrolnom systéme (IACS). Nová právna úprava taktiež upravuje konanie Pôdohospodárskej platobnej agentúry v prípade, keď o podporu na tie isté plochy žiadajú viacerí záujemcovia.

Novela zákona o pozemkových úpravách má Slovenskému pozemkovému fondu (SPF) umožniť nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Následne nimi bude môcť SPF disponovať na účely reštitučných plnení. Cieľom je vytvorenie podmienok pre nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária.

Rezort pôdohospodárstva to chce docieliť vytvorením produktu "moja pôda" pod záštitou Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB), ktorý má poľnohospodárom ponúknuť výhodnejšie úrokové sadzby a čas splatnosti úverov. V prípade, že úver zlyhá, dotknutú pôdu odkúpi SPF a použije ju na plnenie zákonom stanovených úloh.

Zákonodarcovia potom budú diskutovať o troch návrhoch vypracovaných rezortom hospodárstva a následne sa dostanú na rad poslanecké návrhy zákonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu