Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Uhliarik: Neskoršie zavedenie eHealthu pripraví zdravotníctvo o 300 mil. eur

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) nerozumie, prečo rezort Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) posúva zavedenie elektronického zdravotníctva, tzv. eHealthu z roka 2013 na rok 2016.

"Keby som tento presun premietol na čísla, zdravotníctvo príde o 300 miliónov eur, ktoré mohlo ušetriť," povedal v rozprave o vládnom zákone o Národnom zdravotníckom informačnom systéme Uhliarik.

Poslanec povedal, že projekt odovzdal v takom stave, že mal byť zavedený v roku 2013 a s takýmto dátumom rátal aj jeho predchodca Richard Raši (Smer-SD). Proces však podľa neho po zmene vlády spomalili politické výmeny na ministerstve a v Národnom centre zdravotníckych informácií.

Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) sa domnieva, že ministerstvo by zdravotníctvu pomohlo oveľa viac, ak by energiu investovalo do zavedenia eHealthu a systému DRG, než do "nezmysleného" vytvárania systému jednej poisťovne.

Z vládneho materiálu vyplýva, že poistenci by od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana. Uhliarik je znepokojený, či ministerstvo zabezpečí dostatočnú ochranu citlivých informácií o pacientoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu