Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SNS varuje: Stranícky generálny prokurátor je pre Slovensko hrozba

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) žiada zmenu mechanizmu voľby generálneho prokurátora. Reaguje tak na prieťahy okolo nevymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a účelovú novelu zákona o rozhodovaní Ústavného súdu SR, ktorá umožní vymenovať generálneho prokurátora so straníckou nálepkou.

  "Generálna prokuratúra má byť nezávislá inštitúcia, ktorá musí dbať nad zákonnosťou. Podľa prijatej novele zákona o rozhodovaní Ústavného súdu bude generálny prokurátor ako nezávislá odborná autorita strážiaca zákonnosť v našej krajine ďalších šesť rokov len ilúziou," vyhlásil. Dodal, že vzhľadom na históriu kauzy ohľadom tejto voľby, za dôsledky tohto stavu v budúcnosti ponesú zodpovednosť všetky parlamentné politické strany.

Podľa SNS je riešením mechanizmus "stavovských" nominácií a voľba dvojtretinovou väčšinou v Národnej rade SR. Nové vedenie SNS ako reprezentant mimoparlamentného politického subjektu podľa Danka už niekoľko mesiacov vyzýva parlamentné strany, aby mechanizmus voľby generálneho prokurátora, alebo aspoň jeho nominácie, preniesli z parlamentných kuloárov a straníckych centrál medzi odbornú verejnosť a najmä medzi stavovskú reprezentáciu.

Ďalším riešením je podľa SNS novelizácia príslušnej legislatívy a úprava kvóra na zvolenie generálneho prokurátora dvojtretinovou väčšinou v parlamente. Podľa SNS by to pomohlo aspoň čiastočne navrátiť dôveryhodnosť inštitútu Generálnej prokuratúry SR v očiach verejnosti a oslobodilo by to novozvoleného generálneho prokurátora od tzv. "vďačnosti" jednej zo straníckych centrál. "Zároveň by mu to uvoľnilo ruky na nezávislú službu verejnosti a národu," uzatvára Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu