Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Galko: Armáda pokrstila lietadlá, ktoré nepotrebuje

Predstavenie lietadiel L-410 Zobraziť galériu (4)
Predstavenie lietadiel L-410 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Armáda dnes pokrstila dve nové lietadlá, ktoré nepotrebuje. Uviedol to bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) na margo dnešného krstu dvoch nových lietadiel typu L-410 v priestoroch Leteckej základne Kuchyňa.

"Je nehorázne, že na toto sme vyhodili takmer 10 miliónov eur. Ozbrojeným silám postačujú štyri lietadlá typu L-410, teraz spolu s dvoma novými ich majú sedem," povedal exminister. Neverí, že nové lietadlá L-410 sa budú využívať na prevoz príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR), prevoz ranených, materiálu a výsadkový výcvik. "Ani doterajšie lietadlá primárne nevozia vojakov, ale funkcionárov generálneho štábu a ministerstva obrany," zdôraznil Galko.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek tvrdí, že ozbrojené sily v súčasnosti zápasia s technickými problémami vo väčšej časti techniky. "Zvlášť je to markantné u vzdušných síl. Preto som rád, že sa podarilo doplniť nové lietadlá, ktoré spĺňajú všetky moderné predpoklady a technické zabezpečenie tak, aby sme mohli lietať bezpečne a prepravovať našich vojakov mimo územia aj na území SR," uviedol Vojtek. Podľa neho lietadlá nebudú slúžiť iba vojakom, ale aj všetkým tým, ktorí to v rámci krízového manažmentu budú potrebovať.

Podľa veliteľa Vzdušných síl OS SR Miroslava Korbu nešlo o zvýšenie počtu lietadiel. "My sme nežiadali zvýšenie, sedem lietadiel sme mali aj predtým. Dve staršie lietadlá sme vymenili za tieto nové. Na úlohy, ktoré my potrebujeme plniť, je toto lietadlo najvhodnejšie," vysvetlil. Jedno lietadlo s kompletnou výbavou stálo približne päť miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu