Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdravotníci chcú hovoriť s premiérom, odmietajú navrhované sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Organizácie združujúce zdravotníckych pracovníkov odmietajú navrhované legislatívne zmeny, ktoré sprísňujú preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka a prinášajú hrozbu väzenia, pokuty či straty registrácie pre tých, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

Chcú preto hovoriť s premiérom Robertom Ficom a listom ho idú požiadať o stretnutie ešte pred hlasovaním v parlamente. Taký je záver ich dnešného stretnutia na pôde Slovenskej lekárskej komory (SLK).

Navrhované zmeny sú podľa organizácií zdravotníkov neprijateľné a ohrozujú poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Stanovisko a žiadosť o stretnutie podporili SLK, Slovenská komora zubných lekárov, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov, Asociácia súkromných lekárov SR, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Slovenská komora fyzioterapeutov, Lekárske odborové združenie, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Spomínané zmeny prináša pozmeňovací návrh k novele Trestného zákona od Jozefa Valockého (Smer-SD). Ak by podľa tohto návrhu lekári počas núdzového stavu neprišli do práce, nezostali by bez trestu. Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti tvrdia opak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu