Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SLK chce obnoviť dôveru pacientov a povinné členstvo v komore

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) chce obnoviť dôveru medzi pacientmi a lekármi. Na svojom víkendovom sneme preto prijala vyhlásenie adresované občanom, v ktorom konštatuje, že tento vzťah nebol nikdy komplikovanejší. Dôvodom majú byť médiá, ktoré majú vraj zveličovať pochybenia lekárov, snahy o kriminalizáciu lekárov zo strany politikov, ale aj prístup niektorých lekárov.

Podľa šéfa SLK Mariana Kollára možno súčasnú atmosféru v spoločnosti vnímať ako kampaň namierenú voči lekárskemu stavu, preto má byť prvoradou snahou komory obnova dôvery. "Vzťah lekára a pacienta založený na vzájomnej úcte je základom úspešnej medicíny. My, lekári, chceme ubezpečiť slovenskú verejnosť, že si svoju zodpovednosť uvedomujeme a budeme vždy na strane pacienta," píše sa vo vyhlásení.

Komora na sneme okrem toho poukázala na potrebu povinného členstva v SLK tak, ako je to vo väčšine európskych krajín. Povinné členstvo bolo na Slovensku do roku 2004. Nepáči sa jej tiež systém posudzovania pochybení lekárov, keď dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti zabezpečuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. SLK už dlhšie volá po tom, aby sa z univerzitných či fakultných nemocníc stali znalecké ústavy.

Úrad zásadne nesúhlasí s názorom, že SLK by vo vzťahu k vlastným členom mala prešetrovať správnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Pre zabezpečenie objektivity a kvality posúdenia správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti je nevyhnutné, aby dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti vykonával úrad ako nezávislý orgán verejnej moci, ktorý je organizačne, personálne a finančne vybavený na výkon tejto činnosti a ktorý nezaujato prešetruje podnety pacientov sťažujúcich sa na nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti," reagovala hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Lekárska komora zároveň avizovala, že by do budúcnosti chcela presadzovať legislatívnu úpravu dohadovacieho konania medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami. Taktiež by chcela riešiť určovanie siete poskytovateľov či problematiku nadlimitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu