Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

OĽaNO: Návrhy Smeru zastrašujú lekárov a sú pre nich likvidačné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vládna strana Smer-SD pristupuje k zdravotníkom neprimerane tvrdo, nedôstojne a vyvoláva v nich pocit strachu. Na dnešnom krátkom brífingu v Národnej rade (NR) SR to vyhlásili poslanci NR SR z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič, Eva Horváthová a Branislav Škripek.

Novelou Trestného zákona, ktorou sa má parlament zaoberať v utorok (21. 5.), sa totiž zavádzajú do praxe dva nové závažné trestné činy. Podľa Horváthovej súvisia tieto novinky s udalosťami, ktoré sa diali v zdravotníctve.

Prvým navrhovaným trestným činom je porušenie povinnosti za krízovej situácie a druhým je vyhýbanie sa výkonu povinnosti za krízovej situácie. Tieto sa majú týkať všetkých občanov Slovenskej republiky počas vyhlásenia krízovej situácie. "Pričom všetci zdravotnícki pracovníci budú mať 10-násobne vyššiu pokutu pri ich porušení ako ostatní občania," priblížila Horváthová.

Okrem toho bude zdravotníkom odobratá licencia na 10 rokov a hrozí im aj odsúdenie, kde je sadzba až päť rokov. "Tento zákon kriminalizuje všetkých zdravotných pracovníkov," doplnil Branislav Škripek (OĽaNO). Poslanci hnutia preto pripravujú pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu, ktorým chcú práve naopak zdravotníckych pracovníkov zaradiť medzi chránené osoby.

Ministerstvo zdravotníctva viackrát poukázalo, že navrhovaná legislatíva má slúžiť iba pre krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. "Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest... Výnimočné situácie si naozaj vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby v prvom rade bola zabezpečená ochrana života pacienta," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu