Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrušovský: Sme svedkami deštrukcie právnej istoty, na rokovaní o novele nebudeme

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sme svedkami deštrukcie právnej istoty, retroaktivity a zásahu výkonnej a zákonodarnej moci do súdnej a tiež do konkrétneho živého sporu. V diskusii ku skrátenému konaniu k novele zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR to povedal predseda klubu KDH a bývalý šéf parlamentu Pavol Hrušovský.

Dodal, že ak vládna väčšina schváli skrátené konanie k novele, klub KDH sa nebude zúčastňovať na rokovaní o právnej norme. Podobný postoj majú zaujať aj strany SDKÚ-DS a Most-Híd. Avizovali to pred začiatkom rokovania.

Hrušovský vo svojom vystúpení zdôraznil, že v právnom štáte nie je možné, aby nebolo rešpektované dôsledné oddelenie moci výkonnej, zákonodarnej a súdnej. "Nemôžeme pripustiť, aby do priebehu konania súdneho orgánu vstupovala zákonodarná moc zmenou pravidiel hry a aby výkonná moc takúto zmenu pravidiel iniciovala," vyhlásil Hrušovský, ktorý považuje novelu za účelovú. Navyše nevidí dôvod na jej prijatie.

"Už aj z toho dôvodu, že ja som zatiaľ z úst predsedníčky ÚS ani od žiadneho sudcu nepočul, že ÚS je tak paralyzovaný, že nemôže v tejto veci rozhodnúť. Nemyslím si, že dôvody dnes existujú," povedal Hrušovský.

Zároveň poukázal na to, že zákon rieši len jeden konkrétny prípad, čo tiež nie je v poriadku. "Zákony majú slúžiť na riešenie neurčitého počtu prípadov konkrétneho druhu. Nesmú byť prostriedkom riešenia len jedného konkrétneho prípadu ako sme svedkami v tomto prípade," upozornil Hrušovský. Poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc požiadal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), aby novelu stiahol z rokovania. Zároveň Kadúc upozornil, že nie sú naplnené podmienky pre skrátené konanie.

Šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbert Madej (Smer-SD) nesúhlasí s tým, že sociálni demokrati znásilňujú demokraciu. Tvrdí, že k takýmto krokom pristupovala bývalá koalícia, ktorej členovia sú dnes v opozícii. Pripomenul voľbu generálneho prokurátora, ktorá bola podľa neho spolitizovaná.

Upozornil aj na vyjadrenie bývalej premiérky Ivety Radičovej, ktorá voľbu šéfa prokurátorov označila za frašku. Madej poznamenal, že za súčasný stav je zodpovedná súčasná opozícia, ktorá vládla v minulom období. Situácia podľa Madeja nie je ľahká, ale treba ju riešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu