Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská: Fico chce svojho generálneho prokurátora za každú cenu

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa rozhodol, že chce svojho generálneho prokurátora za každú cenu, vyslovila sa predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská potom, ako vláda navrhla prerokovať novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR v skrátenom legislatívnom konaní.

"Tým, že sa vláda rozhodla schváliť skrátené legislatívne konanie v tejto veci, ide pre mňa o signál, že Robert Fico sa kauzu Čentéš rozhodol uzavrieť veľmi rýchlo a to za hocijakú cenu. Je mu jedno, že prijatím novely sa zvýši šanca Jozefa Čentéša uspieť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu," uviedla na brífingu Žitňanská. Poslankyňa za SDKÚ-DS vidí analógiu medzi Čentéšom a prípadom Františka Gauliedera z čias tretej vlády Vladimíra Mečiara.

"Ak parlament zvolí generálneho prokurátora v réžii Smeru a Čentéšovi o rok, o dva možno prisúdi štrasburský súd odškodné, bude to podobné ako v kauze Gaulieder. Pretože odškodné síce Čentéš dostane, ako ho dostal bývalý poslanec Gaulieder. Ale to samozrejme doktorovi Čentéšovi nenahradí to, že už nikde nebude môcť byť generálnym prokurátorom tak, ako sa Gaulieder nestal naspäť poslancom," vysvetlila Žitňanská. Podľa nej ide o politické rozhodnutie Smeru-SD, ktoré je súčasťou dlhodobého politického zápasu o generálnu prokuratúru.

Strany Ľudovej platformy po prípadnom schválení návrhu napadnú novelu na ústavnom súde. Žitňanská konštatovala, že podpisy začne zbierať už dnes, identický postoj k návrhu prezentoval aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Nemienime asistovať pri schvaľovaní tohto zákona. Myslím si, že nemá význam zúčastniť sa na hlasovaní. Oni sú rozhodnutí a my to odmietame," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Vláda podľa neho skráteným konaním k návrhu, ako aj samotným zákonom vstúpila na cestu odbúrania základných demokratických hodnôt na Slovensku.

"Vláda znásilňuje spravodlivosť a zabezpečuje to, aby bol za generálneho prokurátora čo najskôr zvolený kandidát Smeru. Toto s demokraciou nemá nič spoločné a proti tomu budeme protestovať," doplnil Bugár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu