Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kažimír: Z ROA vyrástla obluda, nebudeme cez ňu obstarávať

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Z Regionálnej Obstarávacej Agentúry (ROA) z Horných Plachtiniec vyrástla podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) obluda.

"Táto firma po tom, čo "vyliezlo" cez noviny z hľadiska jej pozadia, určite pre mňa dôveryhodná nie je," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že jeho rezort cez túto agentúru určite nebude obstarávať. Pripomenul, že obstarávanie cez súkromné agentúry odporúčal aj tretí sektor, čo malo napomôcť k zrýchleniu a zefektívneniu celého procesu. "Pokiaľ viem, bola tu ponuka od firmy, ktorá nikoho k ničomu nezaväzovala a nikto jej nemusel nič platiť," pripomenul. V tejto súvislosti nebude svojim kolegom na ministerstve, ktorí ROA podpísali kontrakt, nič vyčítať, keďže sa neminulo ani jedno euro. Avšak vypočujú si od neho výčitku, že si mali preveriť tak, ako všetci, ktorí do toho kontraktu vstúpili, kto za touto firmou stojí.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec označil celú kauzu za veľký problém vo výške 130 miliónov eur. "Považujem to za nástenkový tender číslo dva a za príklad plytvania verejných zdrojov v čase, kedy sa ľuďom zhoršuje životná situácia. Je to neadekvátne a neakceptovateľné, aby sa takéto prípady stávali," zdôraznil.

Kažimír poukázal na to, že verejné obstarávanie na Slovensku je poznamenané vražednou súťaživosťou všetkých, ktorí sa uchádzajú o verejné zákazky. Rovnako tak obrovskými chybami a manipuláciami zo strany obstarávateľov a často aj alibizmom zo strany Úradu pre verejné obstarávanie. "Toto je prostredie, v ktorom sa hýbeme a 'mastíme' krížom-krážom," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu