Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rezort dopravy zneužíva eurofondy, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ kritizuje aktuálne zneužívanie finančných prostriedkov európskych daňových poplatníkov na politické ciele. V otvorenom liste premiérovi Robertovi Ficovi upozornil na to, že peniaze, ktoré má ministerstvo dopravy vyčlenené z eurofondov na propagáciu európskych projektov, zneužili jeho predstavitelia na platený mediálny útok voči politickému oponentovi.

Figeľ zároveň vyzval predsedu vlády, aby konal a vyvodil zodpovednosť voči tým, ktorí podľa neho zneužili financie európskych daňových poplatníkov a porušili pravidlá pre použitie prostriedkov Európskej únie.

"Zneužívanie európskych prostriedkov na politický súboj a osobnú reklamu je v priamom rozpore s pravidlami využívania týchto zdrojov. KDH je presvedčené, že boli hrubo porušené pravidlá Európskej únie, a peniaze európskych daňových poplatníkov, vrátane slovenských, boli zneužité na politické účely," napísal Figeľ v liste, ktorý poslal na vedomie aj predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi.

Vo viacerých denníkoch bola 24. apríla uverejnená reklama na využívanie eurofondov z Operačného programu Doprava. "Okrem iných informácií sa v rozsiahlom článku objavila aj nepravdivá a zavádzajúca kritika na moju osobu ako bývalého ministra dopravy v spojitosti s projektom podzemnej železničnej stanice Bratislava - Filiálka," uviedol Figeľ. Vyslovil presvedčenie, že spomínaný reklamný článok a jeho publikovanie v slovenských denníkoch by nemalo byť v žiadnom prípade financované zo zdrojov daňových poplatníkov Európskej únie a ani SR. "Férovým riešením by bolo zaplatenie takejto politickej reklamy buď stranou SMER-SD alebo samotným ministrom dopravy Jánom Počiatkom," uzavrel Figeľ.

Ministerstvo sa bráni: V inzerátoch sú fakty, ktoré vieme podložiť

Ministerstvo dopravy jeho tvrdenia odmieta. "Dôrazne sa ohradzujeme proti tvrdeniam pána Figeľa o politickej reklame. V inzerátoch, na ktoré sa odvoláva, sú uvedené exaktné fakty, ktoré vieme kedykoľvek podložiť relevantnými dokumentami. Projekt bratislavskej stanice Filiálka nebol dostatočne pripravený a vo forme, akú navrhoval Ján Figeľ, bol nepreplatiteľný z eurofondov, čo preukázala aj štúdia uskutočniteľnosti od nezávislej, Európskou komisiou akceptovanej firmy. Aby sme však predišli akýmkoľvek pochybnostiam, inzeráty, v ktorých bolo uvedené meno pána Figeľa, nebudú financované z prostriedkov ministerstva ani z eurofondov," informoval Topky hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Zároveň šéfovi KDH odporúčajú, "aby sa radšej rovnako inteznívne začal zaoberať morálnosťou inzerátov, ktorými v čase svojho ministrovania z peňazí rezortu dopravy agitoval o "predražených PPP projektoch"."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu