Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico v Španielsku: Hlbšia integrácia je odpoveďou na krízu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

MADRID - Zlepšenie ekonomickej a obchodnej spolupráce, súčasná finančná kríza v Európskej únii (EÚ) ako aj hlbšia európska integrácia boli hlavnými témami utorňajšieho rokovania premiérov Slovenska Roberta Fica a Španielska Mariana Rajoya v Madride. Obaja premiéri konštatovali, že vzťahy oboch krajín sú síce bez problémov, ale obchodnú spoluprácu treba zintenzívniť.

"Naše dobré politické vzťahy sa nepretavili do ekonomiky," povedal na spoločnej tlačovej konferencii Fico s tým, že SR prišiel predstaviť ako krajinu dôveryhodnú a pre investorov priaznivú. Odmietol síce menovať konkrétne projekty možnej spolupráce, či potenciálnych investorov, zdôraznil však, že Slovensko je pre Španielov atraktívne z viacerých dôvodov, napríklad pre nižšie dane.

Fico a Rajoy sa zhodli, že jednou z odpovedí na súčasnú ekonomickú krízu je hlbšia európska integrácia a pokračovanie v inštitucionálnych reformách. "Bez hlbšej integrácie nebude Európa konkurencieschopná," povedal slovenský premiér. V rámci integrácie a tým aj nevyhnutnej straty časti suverenity však podľa Fica existujú aj "červené čiary", ako je napríklad schvaľovanie národných rozpočtov doma. "Ak sa však nedáme viac dohromady, prehráme," dodal. V únii je podľa Fica nutné rokovať aj o príliš vysokom tempe konsolidácie verejných financií, pretože takáto konsolidácia nesmie potláčať hospodársky rast. Rajoy súhlasil s tým, že boj proti kríze by sa mal sústrediť na rast a vytváranie pracovných miest. Fico chce v EÚ tiež iniciovať určité zmeny pri čerpaní fondov únie, byrokratické prekážky totiž podľa neho často bránia míňať financie na priority. Zdôraznil, že pri čerpaní fondov musí byť viac pružnosti a flexibility.

Fico pozval Rajoya na Slovensko, o termíne však ešte nehovoril. "Málo o sebe vieme," zakončil premiér s tým, že Slovensko sa musí Španielsku lepšie predstaviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu