Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SaS predkladá ďalšieho kandidáta na čelo NKÚ

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS predkladá ďalšieho kandidáta na čelo Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Dnes to potvrdil podpredseda liberálov Ľubomír Galko s tým, že nominanta odsúhlasila Republiková rada strany. Kto to je, zatiaľ neprezradil.

"Meno oznámime najprv našim opozičným partnerom," avizoval Galko s dôvetkom, že sa tak stane v krátkom čase. Galko tiež pripomenul, že post predsedu NKÚ patrí v zmysle dohody opozícii a na základe dohody opozičných strán platí, že nominanta dáva SaS. "Aj na poslednom stretnutí predsedov opozičných strán 10. apríla 2013 predsedovia Richardovi Sulíkovi potvrdili platnosť tejto dohody. Kto ju dnes spochybňuje, kolaboruje so Smerom-SD," upozornil.

Na margo medializovaných vyjadrení, ktoré priniesol denník Sme, že v stranách Ľudovej platformy už nie je vôľa podporovať kandidáta SaS, Galko odvetil, že liberáli si počkajú na oficiálne stanoviská opozičných partnerov. "Sme presvedčení, že dohody sú stále platné a je potrebné ich dodržať," povedal.

Na otázku, či skutočne verí vo zvolenie nominanta SaS, Galko odpovedal, že politik nie je na to, aby veril, ale na to, aby sa do poslednej chvíle snažil naplniť platné dohody. "Od začiatku deklarujeme, že sa tu jedná o veľmi nepeknú a nečestnú hru strany Smer-SD, ktorá na jednej strane deklaruje, že je ochotná podporiť opozičného kandidáta, na ktorom sa strany dohodnú, a na druhej strane už niekoľkokrát svoj prísľub nedodržala," dodal.

SaS doteraz navrhla dvoch kandidátov - Kamila Krnáča a Vladimíra Klimeša. Ani jedného z nich parlament nezvolil. Premiér Robert Fico (Smer-SD) následne ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí majú byť blízki opozícii.

Navrhol bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Bélu Angyala a niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka. "Mal by to byť kandidát, ktorý by mal prísť z niektorej zo štandardných opozičných politických strán. Hovorím o KDH, SDKÚ, Moste-Híd," povedal premiér.

Opozičné strany tento návrh odmietli. "Odmietame teatrálne gestá Roberta Fica a to, že bude diktovať opozícii, ako sa má dohodnúť. Nech sa stará o nezamestnaných. Zároveň žiadame verejnú voľbu a aby Fico dodržal dohodu," povedal Sulík po rokovaní opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu