Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lipšic chce pre kauzu ROA mimoriadny brannobezpečnostný výbor

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic žiada mimoriadne rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Hovoriť na ňom chce o kauze Regionálnej obstarávacej agentúry.

Lipšic by rád na výbore vypočul ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), jeho poradkyňu pre verejné obstarávanie Tatianu Behrovú, konateľku spoločnosti Regionálna obstarávacia agentúra (ROA), s. r. o., Katarínu Lutherovú, bývalého konateľa ROA Jána Feranca a starostu obce Horné Plachtince Ladislava Nozdrovického.

"Prípad vyvoláva viaceré podozrenia. Tým kľúčovým je, že tendre vyhlásené ROA, s. r. o., mohli byť organizované s niektorými víťaznými firmami. To by znamenalo nielen porušenie princípov transparentnosti, ale aj zákona o verejnom obstarávaní. Už na prvý pohľad zaváňa táto kauza klientelizmom," odôvodnil návrh na zvolanie mimoriadneho výboru Lipšic.

Pripomenul, že ROA, s. r. o., vznikla v auguste 2012 a už v septembri vyhlásila tri tendre pre 25 štátnych a verejných inštitúcií. Jej spoločníkmi sú súkromná spoločnosť TenderOnline, a. s., a obec Horné Plachtince. Lipšic upozorňuje na viaceré možné porušenia zákona, ktorých sa mohli dotknuté strany dopustiť. "Je zarážajúce, že starosta Horných Plachtiniec nemá ani len základné informácie o činnosti ROA. Vzbudzuje tým dojem bieleho koňa, ktorým sa chce niekto z pozadia zaštítiť," doplnil Lipšic.

NOVA vyzýva Úrad pre verejné obstarávanie vykonať kontrolu všetkých súťaží, ktoré vypísala ROA, s. r. o. Vyzýva tiež všetkých 25 štátnych a verejných inštitúcií, aby neuzatvárali zmluvy s ROA, s. r. o., a v prípade, že tak urobili, aby od zmlúv odstúpili. "A to nielen v prípade 130-miliónovej súťaže na PR služby, ale aj v ďalších dvoch tendroch, ktoré ROA, s. r. o., organizovala," uvádza NOVA.

Predseda brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) pre TASR stručne reagoval, že na iniciovanie schôdze výboru stačí Lipšicovi päť podpisov jeho členov a on ho následne ako predseda musí zvolať. Opozícia má v tomto výbore vrátane Lipšica šesť poslancov.

Baška neskôr doplnil, že nevidí dôvod, prečo by sa brannobezpečnostný výbor mal touto témou vôbec zaoberať, "keď tu máme nezávislý Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý dohliada na všetky procesy obstarávania".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu