Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Moravčík z KDH: Na zmeny v dávkach môžu Slováci trpko doplatiť

Miloš Moravčík
Miloš Moravčík

BRATISLAVA - Na zmeny v sociálnych dávkach, ktorými vláda Smeru-SD plánuje pokračovať v konsolidácii verejných financií, môžu Slováci trpko doplatiť, myslí si podpredseda KDH Miloš Moravčík.

"Pravdepodobne to dopadne ako s predchádzajúcimi zmenami. Najprv vláda hovorila, že sa dotknú len bohatých a potom siahla aj na príjmy chudobných. Smer tak poškodil napríklad mladých nezamestnaných na absolventskej praxi, ktorých pripravil o tretinu životného minima alebo nízko príjmových živnostníkov, ktorí musia platiť štátu vyššie odvody," upozornil Moravčík. Ľudia by podľa neho mali zmeny v sociálnych dávkach pozorne sledovať, lebo sa ich môžu ľahko dotknúť, aj keď nemajú peniaze nazvyš.

Problém je podľa podpredsedu kresťanských demokratov aj v postupnosti prijímaných opatrení na ozdravenie verejných financií. Vláda by podľa jeho slov mala najprv zastaviť daňové podvody a predražené nákupy, až potom uvažovať o šetrení na ľuďoch. "Smer to žiaľ robí naopak, vyťahuje peniaze od bežných ľudí a toleruje daňové podvody aj predražené nákupy. Potvrdzujú to nové čísla z finančnej správy a posledné škandály s verejnými obstarávaniami," konštatoval Moravčík. Podľa čerstvo zverejneného prieskumu spoločnosti Ernst & Young sa Slovensko stalo treťou najskorumpovanejšou krajinou Európskej únie, čím sa dostalo na úroveň Grécka.

Ak chce vláda robiť zmeny v dávkach, tak by sa podľa podpredsedu KDH mala na sociálny systém pozrieť komplexne. "Peniaze z dávok pre bohatších by mali pomôcť slušným ľuďom, ktorí sa dostali do núdze bez svojho pričinenia. Mnoho Slovákov si totiž kvôli namáhavej práci zničilo zdravie, alebo ich postihol ťažký osud a štát im nie je ochotný ani len vrátiť to, čo mu zaplatili na daniach," priblížil Moravčík. Títo ľudia podľa neho potrebujú pomoc viac ako ministri Smeru, ktorí nie sú ochotní sa ani len uskromniť pri predražených nákupoch.

Vláda Roberta Fica plánuje pokračovať v konsolidácii verejných financií zmenami v sociálnych dávkach. Vyplýva to z Programu stability SR na roky 2013 až 2014, o ktorom bude informovať minister financií Peter Kažimír na blížiacej sa schôdzi NR SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu