Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS sa očistila, ak zanikne jej klub, neohrozí ju to

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SaS je len jedna a tá funguje ďalej. Ak predseda parlamentu Pavol Paška zruší jej poslanecký klub, liberálov to neohrozí. Po odchode Jozefa Kollára, Juraja Drobu, Daniela Krajcera, Juraja Miškova a Martina Chrena zo strany to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík.

"Ak klub zruší, zmierime sa s tým. Určite to nie je vec, ktorá by ohrozila fungovanie SaS. Nebudeme predkladať menej návrhov, nebudeme navrhovať menej riešení. Budeme fungovať ako normálna strana aj bez klubu," povedal Sulík. Otázka existencie klubu sa otvorila po odchode kollárovcov.

Rokovací poriadok hovorí, že na vznik klubu je potrebných minimálne osem členov. Nehovorí však, čo s klubom, ak počet jeho členov klesne pod osem. Podľa niektorých poslancov by mal zaniknúť, podľa iných nie. V minulosti už takto klub SNS zanikol, v minulom volebnom období mu to hrozilo opäť, Sulík ho ale nezrušil.

Sulík dodal, že odchodom kollárovcov sa strana očistila od tých, ktorí neuniesli neúspech a situáciu vyhrotili tak, že už spolupráca nebola možná. "Očistili sme sa od tých, ktorí svoju budúcnosť v SaS prestali vidieť. Konečne sme sa zbavili permanentného konfliktu a môžeme ďalej pracovať," povedal Sulík. Dodal, že jeho strana neprestane pracovať a prichádzať s riešeniami. Naďalej bude presadzovať liberálne hodnoty.

Na otázku týkajúcu sa liberálnej platformy kollárovcov Sulík odpovedal, že ho zaujíma najmä budúcnosť SaS. V strane podľa neho zostali členovia, ktorí neotáčajú, ale stoja na hodnotách. Zdôraznil, že SaS nikdy nebola postavená na jednotlivcoch, ale na hodnotách, ktoré mieni naďalej presadzovať.

Kollárovci oznámili odchod zo strany dnes. Zakladajú liberálnu platformu s názvom Liberálna dohoda, ktorá má byť občianskym združením. K odchodu ich vraj viedla aj radikalizácia politiky SaS, ktorá sa podľa Kollára vystupňovala. O odchode začali hovoriť po tom, ako Juraj Miškov prišiel na návrh šéfa SaS Richarda Sulíka o post podpredsedu. Kollárovci tvrdili, že Sulík porušil sľub o nekrágľovaní Kollárových prívržencov. Sulík to odmietol.

O ďalšej spolupráci hovoril s Kollárom na rokovaní, po ktorom prejavil záujem o väčšinu bodov z Kollárovho predvolebného desatora. Nazdával sa, že je možný názorový prienik. Kollár vyhlásil, že možný nie je, názory sú diametrálne odlišné a pri realizácii Sulíkových predstáv nevidí v strane pre seba priestor. Napriek týmto vyjadreniam na priamu otázku, či odchádza zo strany, vtedy povedal, že nateraz zostáva. Sulík po týchto vyjadreniach vyzval kollárovcov na odchod.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu