Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčším problémom slovenských liberálov je Richard Sulík, tvrdí sociológ

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčším aktuálnym problémom slovenských liberálov je osobnosť Richarda Sulíka. Povedal to sociológ Pavel Haulík.

"Ide veľmi tvrdohlavo za svojou predstavou. Ani vtedy, keď narazí, nedokáže uvažovať pragmaticky," povedal Haulík s tým, že z tohto dôvodu nevidí budúcnosť Slobody a solidarity (SaS) optimisticky.

Pokiaľ ide o politickú budúcnosť liberálneho prúdu, stále má podľa neho na Slovensku potenciál okolo 15 percent voličov. Vyčerpať je ho však možné len za predpokladu, že politický subjekt dokáže ponúknuť model zaujímavý tak pre ekonomických liberálov, ako aj pre tých, ktorí sú orientovaní na ľudské práva. "Aktuálne sú títo voliči rozptýlení a podporujú rôzne politické subjekty," dodal Haulík.

Problémy oboch doteraz založených liberálnych strán, SaS a ANO, podľa neho vyplývali aj z rozporu medzi slovenskou tradíciou zakladať strany ako "eseročky" riadené jedným lídrom a individualistickou podstatou liberalizmu. "U liberálov líder skôr narazí na odpor. To si myslím, že sa stalo aj teraz," tvrdí Haulík.

Liberálny prúd má oproti socialistickému či konzervatívnemu podľa neho na Slovensku nevýhodu aj v tom, že prvé úspešné politické strany sa v ňom začali formovať pomerne neskoro. "Aj v biznise to má ten, kto príde na obsadený trh, ťažšie. Výhodu majú tí, ktorí sa etablujú skôr," uzavrel Haulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu