Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

OĽaNO: Vyzývame Kaliňáka, aby zabezpečil vyšetrenie útoku v B. Štiavnici

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci hnutia OĽaNO Erika Jurinová a Jozef Viskupič vyzývajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby zabezpečil dôsledné a čo najrýchlejšie vyšetrenie útoku v Banskej Štiavnici. Počas incidentu tam došlo k útoku skupiny 15 až 20 mladíkov na českého Róma, jeho priateľku z Banskej Štiavnice a dvojicu Gruzíncov.

"Tento čin nedáva obraz len našej spoločnosti o tom, ako sa správame k cudzincom, ale vysielame aj veľmi negatívny obraz do okolitého sveta, že sme rasisticky naladená krajina. Nejde o prvý útok podobného typu a obávam sa toho, že keď vinníci nebudú čo najskôr spravodlivo potrestaní, podobné útoky sa budú v budúcnosti opakovať," vyhlásil Viskupič.

Podľa jeho slov drvivá väčšina Slovákov však nie je plná strachu a nenávisti voči cudzincom, a preto apeluje na ministra vnútra, aby vyšetrenie tohto činu bral ako svoju prioritu. "Už si nemôžeme dovoliť, aby podobné útoky ostali nepotrestané. My ako opoziční poslanci budeme dozerať na to, aby tento a aj jemu podobné prípady nezapadli do zabudnutia, aby boli dôsledne vyšetrené a vinníci potrestaní," povedal Viskupič.

Jurinovej je osobne veľmi ľúto obetí tohto zbabelého a hrozného útoku a želá im skoré uzdravenie. "Ako matka si dokážem predstaviť, akú hrôzu musia prežívať ich rodiny. Aj tento útok nám všetkým dokazuje, aká krehká je bezpečnosť nás všetkých a ako veľmi musíme všetci dbať o to, aby sme o ňu neprišli. Dúfam, že čoskoro budú vinníci právoplatne odsúdení a občania, či už domáci alebo cudzinci, sa nebudú báť chodiť po našich chodníkoch," dodala podpredsedníčka NR SR.

K útoku na dvoch Gruzíncov a českého Róma došlo v sobotu (9.4.) nadránom pred diskotékou Pražovňa v Banskej Štiavnici. Čecha Pavla zmlátili tak, že upadol dvakrát do bezvedomia a jeho priateľke z Banskej Štiavnice zlomili nos. Vážnosť poranení Gruzíncovej hlavy ukážu až výsledky CT vyšetrenia. O prípade informoval denník Sme. Zranené dievča podáva trestné oznámenie a mladíci zvažujú, že budú informovať o incidente svoje ambasády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu