Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS o rómskom probléme: Fico podporuje rasizmus!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Populistické výroky premiéra podporujú na Slovensku rasizmus. Myslí si to strana SaS v súvislosti s vyhláseniami Roberta Fica o nevyhnutných extrémnych opatreniach pri riešení tzv. rómskeho problému.

Zároveň SaS poukazuje na rozpor medzi Ficovým názorom a názorom vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka v otázke internátnych škôl pre rómske deti.

Sas reaguje na utorkové (19.2.) vystúpenie Roberta Fica v diskusii so študentmi bratislavskej Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy. V rámci nej premiér poukázal na to, že na podchytenie správnej výchovy malých rómskych detí je potrebné ich umiestniť do vhodnejšieho prostredia než je to, v akom vyrastajú.

Podľa Fica si to bude vyžadovať podporu medzinárodného spoločenstva, avšak rovnako ako komplexné riešenie rómskej otázky je tento krok nevyhnutný z hľadiska perspektívy Slovenska a zabránenia ďalšej eskalácie napätia. "Buď povieme všetkým, že situácia na Slovensku je extrémna a na takú treba prijímať extrémne opatrenia, alebo budeme ďalej len bľabotať a nič sa na rómskej téme nebude riešiť," podotkol Fico v rámci diskusie.

"Premiér by mal najskôr poznať negatívne zahraničné skúsenosti s internátmi tohto typu, kým sa prihlási k takýmto skompromitovaným riešeniam," povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová, ktorá považuje za smutné, že Fico sa takto vyjadruje medzi študentmi. Dodala, že premiérove názory na riešenie sú v rozpore s tým, ako sa na vec pozerá splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO). "Kým Fico navrhuje posielať rómske deti do internátnych škôl alebo špeciálnych zariadení, Pollák s tým nesúhlasí," poznamenala Nicholsonová. Tento rozpor podľa nej a strany SaS jednoznačne pochováva nádej, že v tomto volebnom období sa pohne riešenie rómskej otázky.

SaS podľa slov Nicholsonovej chce prispieť k riešeniu bez populistických, "silných" rečí. Na najbližšej schôdzi parlamentu by mala strana predložiť návrh na zavedenie povinnej predškolskej výchovy pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu