Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Stretnutie opozície: Bugár chce klásť Sulíkovi nepríjemné otázky

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Otázka nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) posadí za jeden stôl predstaviteľov Ľudovej platformy a SaS už v stredu (10. 4.). Keďže stále platí dohoda, že kandidáta má nominovať SaS, stretnutie v Liberálnom dome inicioval šéf SaS Richard Sulík. OĽaNO nepozvali.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár dnes povedal, že chce hovoriť aj o inej veci. Sulíka sa plánuje opýtať na výrok, ktorý mal predniesť na nedávnom Kongrese SaS. Ten sa konal za zatvorenými dverami. Tam Sulík údajne povedal, že liberálom dlho trvalo, kým zistili, že ich súper je Robert Fico (Smer-SD), ale ich nepriatelia sedia na koaličnej rade. Bugár napriek tomu potvrdil, že dohoda o tom, že kandidáta nominuje SaS, zatiaľ trvá.

Diskutovať s opozíciou o obsadení tohto významného postu chce aj predseda vlády Robert Fico. Opozícii dokonca ponúkol mená troch možných kandidátov, z ktorých by si mohli vybrať. Navrhol bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala a niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby Karola Mitríka. "Mal by to byť kandidát, ktorý by mal prísť z niektorej zo štandardných opozičných politických strán. Hovorím o KDH, SDKÚ, Moste-Híd," povedal premiér.

Podľa Bugára sa s ostatnými partnermi v rámci Ľudovej platformy zhodli, že ak pozvanie od Smeru-SD a následné rokovanie bude zmysluplné, nemajú proti nemu výhrady. Pripomenul však, že premiér už pred rokom sľúbil, že post šéfa NKÚ patrí opozícii a doteraz sa tak nestalo. "Od tej doby nedovolia ich poslancom, aby išli hlasovať s tým, že dodajú len 10 hlasov. Kde je povedané, že všetci poslanci opozície alebo vládnej strany musia hlasovať za ten istý návrh?" spýtal sa líder Mostu-Híd v televízii TA3.

Podľa neho nie je problém, aby opozícia po predchádzajúcich neúspešných hlasovaniach prišla s novým menom kandidáta. Ak však nebude vyhovovať vládnemu Smeru-SD, takýto človek podľa Bugára nikdy nebude zvolený. "Vy sami seba kontrolujete, nepotrebujete, aby do toho opozícia videla," domnieva sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu