Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhorčený Hrušovský: Fico degraduje dôveryhodnosť štátu

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku dochádza k demontáži parlamentnej demokracie. Myslí si to bývalý šéf Národnej rady SR a súčasný predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

"Čím ďalej, tým viac pozorujem demontáž parlamentnej demokracie," vyhlásil a odvolával sa na rokovanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predstaviteľmi U. S. Steel. Ficov postoj ho vraj presvedčil o tom, že poslanci v parlamente už nie sú slobodní vo svojich rozhodnutiach.

"Pretože premiér sám prevzal záväzky za parlament a v memorande, ktoré podpísal s U. S. Steel sa zaviazal k zmene legislatívy bez toho, aby s niekým predtým konzultoval. Bez toho, že by sa opýtal poslancov, že by ich vôbec oboznámil s tým, s akým zámerom chce dohodu uzavrieť," vysvetlil Hrušovský. Podľa neho sa ukazuje, že mašinéria väčšiny sa stala pravidlom vládnutia tejto garnitúry. "A ja vidím túto situáciu ako hrozbu do budúcnosti," doplnil.

Poukázal aj na to, že Slovensko stále nemá generálneho prokurátora. Hrušovský tvrdí, že rok po voľbách sa už Fico nemôže vyhovárať na predchádzajúcu vládu. Problémom je podľa neho aj to, že Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) stále nemá nového šéfa a riadi ho presluhujúci Ján Jasovský. Podľa Hrušovského Smer-SD odmieta zvoliť nového šéfa. Toho má nominovať opozícia a napriek viacerým nomináciám zatiaľ žiadny kandidát opozície neuspel.

Hrušovský tvrdí, že opozícia dá do ďalšej voľby ďalšieho kandidáta. "O tom, aké to bude meno, z ktorej strany bude, o tom budeme diskutovať na úrovni predsedov strán a poslaneckých klubov," povedal Hrušovský, ktorému v parlamente chýba normálna diskusia. O tú podľa jeho slov Smer-SD nemá záujem. "Želali by sme si, aby sme v parlamente mohli o spoločenských problémoch diskutovať. Vládna väčšina nám to viackrát neumožnila, preto siahame ku krajnému riešeniu a to je návrh na odvolávanie členov vlády," uviedol Hrušovský. Dodal, že opozícia bude tento inštitút využívať, ak sa "vládna väčšina bude takto arogantne správať aj ďalej".

Hrušovský ďalej uviedol, že nesúhlasí s vyjadrením premiéra, že Slovensko nebude právnym štátom, kým nebude bohaté. "Slovensko na to, aby bolo právnym štátom nepotrebuje byť bohaté. Potrebujeme zodpovedných, odvážnych a serióznych politikov a za takých nepovažujem súčasnú garnitúru," povedal Hrušovský. Dodal, že ak by mal "toto posolstvo" brať ako doktrínu, na ktorej Fico postavil právny štát, tak by musel konštatovať, že "Robert Fico všetkými svojimi opatreniami, ktoré za rok vládnutia urobil, degraduje a znižuje dôveryhodnosť právneho štátu, vymožiteľnosť práva". Skôr sa Hrušovskému zdá, že premiér pomáha korupcii a klientelizmu.

"Preto, lebo SR nie je bohatšia, je chudobnejšia, SR má rekordný počet nezamestnaných. Svojimi opatreniami vláda zhoršuje mnohé oblasti života na Slovensku," vysvetlil Hrušovský. Obáva sa, že ak bude tento trend pokračovať aj ďalej, na Slovensku nikdy nebude právny štát, vymožiteľnosť práva, stav slovenskej justície nebude taký, aby boli ľudia spokojní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu