Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ambície KDH: Do prezidentských volieb chce postaviť vlastného kandidáta

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

PIEŠŤANY – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) má ambíciu ponúknuť vlastného kandidáta na post prezidenta v najbližších voľbách. Po dnešnom rokovaní Rady KDH v Piešťanoch to potvrdil predseda hnutia Ján Figeľ.

„Bude to kandidát so skúsenosťami, statočnosťou a nekomunistickou minulosťou. Spoluprácou strán sa dá dospieť nielen k dohode, ale aj k úspechu v budúcoročných prezidentských voľbách,“ uviedol. Podľa jeho slov táto téma nie je uzavretá a meno konkrétneho kandidáta nepadlo. Jedným z medializovaných možných kandidátov je Pavol Hrušovský. „Je to osobnosť, ktorá doteraz najmä na poste predsedu parlamentu opakovane potvrdila svoje kvality i predpoklady pre štátnu funkciu. V tejto chvíli však nie je urobený definitívny záver či rozhodnutie,“ konštatoval Figeľ. Pripomenul, že na dnešnom rokovaní Rady KDH sa zúčastnil i prvý predseda hnutia Ján Čarnogurský, ktorý vyjadril svoju ambíciu kandidovať na prezidentskú funkciu. „Čaká nás vnútrostranícka i medzistranícka diskusia.“

Rada KDH na dnešnom rokovaní potvrdila svoju podporu kandidátom, ktorí sa budú uchádzať o post predsedov samosprávnych krajov vo voľbách do samosprávy. Nominantmi hnutia sú Ján Hudacký v Prešovskom samosprávnom kraji, Ivan Uhliarik v Trnavskom, Miroslav Mikolášik v Žilinskom a Mária Sabolová v Košickom samosprávnom kraji. KDH zároveň podporí Pavla Freša (SDKÚ-DS) v Bratislavskom samosprávnom kraji. Rokovania v ďalších krajoch pokračujú. „Dohody v jednotlivých vyšších územných celkoch by mali byť uzavreté v priebehu mája a júna,“ uviedol Figeľ. Uzatvorená nie je podľa jeho slov ani dohoda v Nitrianskom kraji, kde KDH osem rokov pôsobí v "slovenskej" koalícii so Smerom-SD, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS. „Chceme v záujme občanov dohodnúť spoločný postup so stredopravými stranami všade tam, kde je to možné,“ tvrdí Figeľ.

"Partnerské strany KDH podobne ako Most-Híd sú najbližšími prirodzenými spojencami pre SDKÚ-DS do prezidentských a župných volieb," potvrdil šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Nominantov KDH na županov označil za solídny základ rodiacej sa dohody pre spoločný postup vo väčšine krajov na Slovensku. "Verím, že skorý definitívny záver urobia budúcotýždňové rokovania na najvyššej úrovni a samozrejme v zmysle stanov príslušné krajské štruktúry SDKÚ-DS," dodal Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu