Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hlinovým správaním sa zrejme bude zaoberať mandátový a imunitný výbor

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR bude zrejme riešiť správanie nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. TASR to potvrdila podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) na základe rozhovoru so šéfom výboru Miroslavom Čížom (Smer-SD). Ten je momentálne v zahraničí, podľa Laššákovej však plánuje zvolať rokovanie výboru a na ňom hovoriť aj o Hlinovi.

Nezaradený poslanec mal nedávno napadnúť poslancov Smeru-SD pred tajnou voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov. Dnes zas kričal v pléne, kritizoval predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Vyzval ho, aby vysvetlil, či je náhoda alebo zámer, že po reklame v televízii TA3, v ktorej vystupuje Paška, nasleduje reklama na úžernícku firmu. Hlina napriek opakovaným výzvam Laššákovej, aby rečnil k téme, ku ktorej sa prihlásil (k novele o cestnej premávke), si nedal povedať. Následne mu vypli mikrofón, Hlina však vo svojom vystúpení pokračoval.

Podľa rokovacieho poriadku ak sa rečník odchyľuje od prerokúvanej veci, predsedajúci ho vyzve, aby hovoril k veci. Ak ani po opakovanej výzve nebude hovoriť k veci, odoberie mu slovo. Rokovací poriadok tiež hovorí, že poslanca, ktorý neuposlúchne výzvu, ktorou sa mu odobralo slovo, alebo ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej miestnosti prekročil hranice slušnosti, predsedajúci vyzve zachovávať poriadok.

Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, môže predsedajúci vykázať poslanca až do skončenia rokovania v tom istom dni z rokovacej miestnosti. Vykázaný poslanec má právo zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu.

Predseda parlamentu nemieni "zúfalú snahu o vlastné zviditeľňovanie sa poslanca Hlinu komentovať". Pokiaľ ide o údajnú reklamu pre televíziu TA3, v ktorej sa šéf parlamentu objavil, podľa Paškovho hovorcu Pavla Chovanca nešlo o reklamu. "Ako sme už uviedli, zaradenie predsedu NR SR do programovej upútavky vysielania televízie TA3 nie je v rozpore so zákonom o vysielaní a retransmisii. V zmysle zákona oznámenie vysielateľa, ktorým informuje verejnosť o vlastnom programe, nie je reklamou," povedal Chovanec.

Dnešné Hlinovo "vystrájanie" nebolo prvé. Svojho času búchal o stôl topánkou, nedávno pri voľbe kandidátov na disciplinárnych sudcov mal napadnúť poslancov Smeru-SD. Hlina v tomto prípade hovoril o sebaobrane. Viacerí zákonodarcovia však potvrdili, že bránil poslancom zúčastniť sa na hlasovaní a niektorých aj fyzicky napadol. Podľa Oľgy Nachtmannovej zo Smeru-SD presahuje Hlinovo správanie únosnú mieru a je na zváženie, či by sa voči nemu nemalo začať disciplinárne konanie. "Nie je predsa mysliteľné, aby niekto, kto má mandát poslanca, zabraňoval inému poslancovi uplatňovať svoj mandát, napríklad ísť hlasovať," uviedla.

Do sporu s Hlinom sa dostal napríklad poslanec Smeru-SD Anton Martvoň, ktorý na neho pripravuje trestné oznámenie. Dôvodom je Hlinov blog, v ktorom hovorí aj o Martvoňovi. Hlina v ňom kritizoval voľbu kandidátov na disciplinárnych sudcov a okrem iného sa mu nepozdáva, že viacerých kandidátov navrhol Martvoň.

"Človek, ktorého počítač "vypisoval" ohováračské maily na úradníčku z jeho fakulty, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky, a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu. Tento poslanec dostal chuť na hamburger práve v prevádzke, v ktorej ich táto pani predávala. Takejto úbohosti je schopný ozaj len niekto...," píše v blogu Hlina. Martvoň tvrdí, že Hlina v blogu klame.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu