Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Borec: Sudca bude môcť určiť pevnú lehotu na predloženie dôkazov

Minister spravodlivosti Tomáš Borec
Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo spravodlivosti SR sa chystá výrazným spôsobom zmeniť štruktúru súdneho konania. Aj to by malo prispieť k vymožiteľnosti práva a zlepšeniu podnikateľského prostredia na Slovensku.

Uviedol to dnes po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) vlády SR minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) v súvislosti so Správou o stave podnikateľského prostredia v SR, ktorú dnes na rokovaní HSR vzali na vedomie sociálni partneri.

"V občianskom súdnom konaní budeme hlboko prerábať štruktúru súdneho konania, a to z hľadiska toho, akým spôsobom bude prebiehať napríklad dokazovanie. Sudca bude môcť určiť pevnú lehotu, dokedy je potrebné predložiť dôkazy, čím sa proces môže veľmi zrýchliť," spresnil Borec.

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) konštatoval, že Slovensko je podľa kvality podnikateľského prostredia v medzinárodných hodnoteniach zatiaľ najlepšie umiestňovanou krajinou v rámci štátov V4.

"Horším znakom je fakt, že jeho pozícia stagnuje. Samozrejme, že vplyv na to majú ambície SR pri konsolidácii verejných financií. Tie sprievodne prinášajú záťaž pre podnikateľské prostredie. Na to, aby sme stav podnikateľského prostredia vylepšili, predložili sme návrhy, ktorých počet sa vyprofiloval na 24 opatrení. Na najbližšom rokovaní vláda SR uloží príslušným ministrom, aby opatrenia transformovali čo najrýchlejšie do legislatívneho procesu," dodal.

Dnešné rokovanie HSR malo celkove 5 bodov. Okrem Správy o stave podnikateľského prostredia v SR sa HSR zaoberala novelou zákona o autorskom práve, návrhom zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, ďalej novelou zákona o kolektívnom investovaní a návrhom nariadenia vlády SR o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou biologickým faktorom pri práci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu