Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Borec: Sudcovia by sa mali reálne pozerať na súčasne možnosti rozpočtu

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sudcovia by sa mali reálne pozerať na súčasne možnosti, ktoré dáva štátny rozpočet a stav verejných financií. Minister spravodlivosti Tomáš Borec takto reagoval na požiadavky, ktoré vznieslo plénum Najvyššieho súdu SR.

Podľa pléna je potrebné prijať kroky na zvýšenie počtu asistentov sudcov a upozorniť rezort financií na skutočnosť, že viazanie prostriedkov NS SR môže spôsobiť problémy s rýchlosťou konania, konkrétne pre financie na poštovné, papier a techniku. Okrem toho plénum prerokovalo aj správu komisie sudcovskej rady najvyššieho súdu.

Tá volá po zrovnoprávnení platov sudcov najvyššieho súdu, teda aby 1 600-eurový špeciálny príplatok dostávali všetci sudcovia NS SR. V súčasnosti ho dostávajú len trestní sudcovia, ktorí rozhodujú o odvolaniach voči verdiktom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

"Skúsim na nich (sudcov - pozn.) apelovať, keď sa s nimi stretnem, aby jednoducho pochopili, aký je dnes stav, ktorý neumožňuje, aby sme aspoň niektoré na nás kladené požiadavky splnili," vyhlásil Borec. Okrem spomínaných požiadaviek podľa informácií Hospodárskych novín budú sudcovia žiadať predsedu národnej rady Pavla Pašku, aby im poskytol voľné služobné byty parlamentu, ktoré by mohli získať cezpoľní sudcovia.

Predseda NS SR Štefan Harabin hovorí aj o inom spôsobe, ako zrovnoprávniť platy na NS SR. "Predseda NS SR Harabin vidí jedno z riešení aj vo vrátení špeciálneho príplatku štátu a použiť ho pre administratívnych zamestnancov v súdnictve - asistenti a zapisovateľky," uviedol tlačový odbor NS SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu