Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico rektorom: Treba zastaviť nahrádzanie kvality kvantitou

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo vysokoškolskom vzdelávaní treba zastaviť nahrádzanie kvality kvantitou, povedal dnes rektorom vysokých škôl premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Je zlou vizitkou, ak je verejne známe, že sa kvalita rôzni, nielen medzi jednotlivými vysokými školami, ale aj medzi fakultami a pracoviskami jednej vysokej školy," vyhlásil Fico na slávnostnom podujatí k 20. výročiu vzniku Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). Zamestnávatelia podľa neho upozorňujú, že vysokoškolské vzdelávanie je postavené príliš akademicky na úkor profesijného vzdelávania zameraného na získanie vedomostí a zručností, ktoré sa dajú využiť priamo v hospodárskej praxi, priemysle a službách.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) tvrdí, že budúcoročná komplexná akreditácia musí byť náročnejšia ako v roku 2008. Najkvalitnejšie školy musia podľa neho dostať viac peňazí. "Naša cesta musí smerovať k nadpriemeru. Najlepší to musia pocítiť aj v lepšom financovaní. Inak budeme prešľapávať na mieste. Slabí sa budú viezť, kvalitní budú frustrovaní," podčiarkol Čaplovič.

Kritéria pre budúcoročnú akreditáciu sú prísnejšie. Slovenská rektorská konferencia dnes prijala stanovisko, v ktorom vymenúva svoje výhrady voči nim. Čaplovičovi ich odporučila neschváliť a vrátiť Akreditačnej komisii na prepracovanie. Minister však reagoval, že ak sa má zlepšiť kvalita vzdelávania, kritériá musia byť náročnejšie.

Minister aj premiér sa zhodli na tom, že vzdelávanie má smerovať k zamestnanosti s vyššou pridanou hodnotou a podpore hospodárskeho rastu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu