Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pollák chce riešiť problémy Lunika IX.: Sídlisko však nenavštívil

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, navštívil Košice, aby sa oboznámil s problematikou sídliska Lunik IX. Hľadanie riešení však prebiehalo na magistráte a P. Pollák sa problémové košické sídlisko neunúval osobne navštíviť, aby priamo na mieste zistil, v akom stave sa nachádza a čo trápi jeho obyvateľov.

Splnomocnenec sa s mestom zatiaľ len dohodol na vytvorení spoločnej pracovnej skupiny, ktorá vytvorí stratégie na postupné riešenie najväčších problémov. "Tým, ktorí chcú zmeniť svoje životy, dáme príležitosť. Ak ju odmietnu, pomoc nedostanú," hovorí primátor Košíc Richard Raši a dodáva:

„Ku Luníku IX sme sa rozhodli pristupovať v zmysle hesla: Zákony musia platiť pre všetkých rovnako. Prvá zmena, ktorú sme zaviedli, bola kategorizácia bytov. Byty boli prekategorizované z bytov 1. triedy na byty 3. a 4. kategórie, čo sa odrazilo aj vo výške nájomného a táto zmena priniesla viac platičov. Druhou zmenou bolo zavedenie nového systému odberu elektrickej energie, keď sme určili individuálne meranie elektriny na byt. Výsledkom je nulový nárast dlhu, ktorý sa dovtedy vyšplhal až na 70 tis. Eur.“.

Námestníčka primátora Renáta Lenártová upozornila aj na prvky motivácie, ktoré zaviedlo mesto v súvislosti s prideľovaním bytových náhrad.

„Pri nevyhnutnej asanácii bytového domu na Hrebendovej ulici v jeseni 2011 dostali bytovú náhradu iba tí, ktorí mali platnú nájomnú zmluvu a mali pozitívnu platobnú disciplínu. Títo byty dostali," objasnila R. Lenártová, ktorá splnomocnenca upozornila aj na ďalšie zmeny:

„Začali sme s modelmi vzorového bývania, ktoré má byť motiváciou pre tých, ktorí chcú lepšie žiť. Komunikujeme s pastoračným centrom a rehoľou Saleziánov, ktorí sa sústredia na mimoškolskú záujmovú činnosť detí. Okrem nich sa venujú obyvateľom sídliska aj naši komunitní pracovníci.“.

Splnomocnenec ponúkol mestu Košice možnosť zriadiť na sídlisku policajné oddelenie a zaviesť kamerový systém, ktoré by, v spolupráci s ministerstvom vnútra, mohli byť zabezpečené okamžite.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu