Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Desiatkam až stovkám centier voľného času hrozí zánik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Desiatkam až stovkám centier voľného času bude hroziť zánik, ak sa nezmení súčasná legislatíva, podľa ktorej idú peniaze na voľnočasové aktivity samosprávam a tie ich majú rozdeľovať.

Varujú pred tým zástupcovia centier, podľa ktorých by sa to dalo riešiť napríklad poukazmi pre každé dieťa. Minister školstva Dušan Čaplovič je pripravený hľadať riešenie a o probléme ďalej rokovať predovšetkým so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Konkrétne riešenie zatiaľ nepredstavil.

O probléme centier dnes rokoval školský parlamentný výbor za účasti ministra a zástupcov centier. Poslanec za KDH Martin Fronc sa neúspešne pokúsil presadiť, aby výbor požiadal ministra zabezpečiť vyplácanie peňazí na základe skutočných výkonov centrám voľného času (CVČ). Podľa Čaploviča je situácia rôzna v jednotlivých mestách a obciach, vznikajú aj nové centrá bližšie k deťom.

"Budeme ju monitorovať," sľúbil poslancom. Priznal, že treba hľadať riešenie a chce otvoriť diskusiu so ZMOS-om. Opäť pripomenul, že v minulosti sa stávalo aj to, že jedno dieťa bolo vedené aj v 54 krúžkoch, čo sa teraz už nemôže stať.

Viaceré centrá voľného času nedostali od obcí peniaze na deti, ktoré ich navštevujú a samosprávy majú do konca apríla čas rozhodnúť, kam ich dajú a kam nie. Mnohé už dostali odmietavé stanoviská. Napríklad cirkevní zriaďovatelia v Košickom a Prešovskom kraji poslali 850 žiadostí, kladnú odpoveď dostali len na 10 až 15, ostatné sú nezodpovedané, alebo zodpovedané záporne, povedal šéf Združenia katolíckych škôl Slovenska Ján Horecký. V rovnakej situácii sú aj centrá iných zriaďovateľov. "Ak by sa situácia nezmenila, tak to môže znamenať zánik desiatok, až možno stoviek týchto centier voľného času," povedal Horecký o situácii na celom Slovensku.

Riaditeľka najväčšieho CVČ na Slovensku Žirafa v Žiline, kde chodí vyše 7 000 detí, Ľudmila Chodelková hovorí, že naposledy dostali peniaze vo februári za január. Podali 120 žiadostí o peniaze, 13 odpovedí bolo negatívnych, 18 neutrálnych a 89 obcí neodpovedalo. "Ak nám mesto nebude dávať na prevádzku, budeme vedieť fungovať dva-tri mesiace," povedala Chodelková. Hlavne hrozí, že budú musieť poslať preč asi 5 000 detí z okolitých obcí. Napríklad centrá v Smižanoch a Klčove už požiadali o vyradenie zo siete škôl a ďalšie majú problémy.

Podľa šéfky petičného výboru, ktorý sa snaží dosiahnuť zmenu zákonov, Renaty Ocilkovej, jedným z riešení sú poukazy na dieťa. "Ako sú vzdelávacie poukazy dnes na školské kluby detí a ZUŠ, boli by to takisto poukazy na dieťa s evidenčným číslo alebo rodným číslom," vysvetlila. Peniaze by tak boli viazané na dieťa a nie obec.

Dotácia aj klesla zo 190 euro na 65 na dieťa, niekde to nie je ani 65 euro. Veľkým problémom je, že peniaze na záujmovú činnosť idú len na deti od päť do 15 rokov. "Zákon hovorí, že dieťa je do 18 rokov, takže myslím si, že to je diskriminácia ostatných detí," povedala členka predsedníctva Asociácie centier voľného času Marta Buchcárová. Podľa jej zistení mnohé centrá pri 65 eurách na dieťa dokážu fungovať len do júna, pretože tie prostriedky nemôžu stačiť na prevádzku a zamestnancov.

Opoziční poslanci neboli spokojní s informáciami ministra. "Ja som sklamaná, že pán minister nám nepredniesol žiadny konkrétny návrh, ako túto situáciu chce riešiť. Tlak ZMOS-u je asi príliš veľký na to, aby bol schopný sa rozhodnúť ako ďalej," povedala. Správa, ktorú minister predniesol, bola podľa nej len taká lepšia seminárna práca, ale neodpovedal, ako chce riešiť situáciu. Podľa poslanca za OĽaNO Igora Hraška minister prišiel na výbor nepripravený.

"Na otázky o dopadoch svojho zákona vôbec neodpovedal. Na úkor našich detí znovu preukazuje svoju neschopnosť a nekompetentnosť riadiť rezort školstva. Aj napriek našim opakovaným výstrahám, že jeho zmenou spôsobu financovania centier voľného času pošle tisíce detí na ulicu, sa svojej zodpovednosti zbavuje," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu