Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Simon sa obáva špekulatívnych transakcií s pozemkami

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piaty deň 16. schôdze rozpravou o novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Novela má Slovenskému pozemkovému fondu (SPF) umožniť nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Následne nimi bude môcť SPF disponovať na účely reštitučných plnení.

Cieľom novely je vytvorenie podmienok pre nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária. Rezort pôdohospodárstva to chce docieliť vytvorením produktu "moja pôda" pod záštitou Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB), ktorý má poľnohospodárom ponúknuť výhodnejšie úrokové sadzby a čas splatnosti úverov. V prípade, že úver zlyhá, dotknutú pôdu odkúpi SPF a použije ju na plnenie zákonom stanovených úloh.

S kritikou voči predkladanému návrhu v rozprave vystúpil Zsolt Simon zo strany Most-Híd. Podľa jeho slov zákon SPF umožňuje spätný nákup pôdy aj za sumu vyššiu ako bola nadobúdacia cena pozemku. To môže mať podľa neho za následok špekulatívne transakcie.

Keďže diskusia k zákonu o pozemkových úpravách sa ešte neskončila, tomuto bodu sa budú poslanci venovať aj vo štvrtok. Rokovací deň však otvoria Správou o plnení úloh zahraničnej politiky SR v roku 2012. Na programe dňa bude aj tradičná Hodina otázok, kde na otázky poslancov budú odpovedať členovia vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu