Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macejková sa nevyjadrí k trestnému oznámeniu Harabina

Štefan Harabin
Štefan Harabin

KOŠICE – Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková sa nevyjadrí k trestnému oznámeniu predsedu NS SR Štefana Harabina.

Uviedla to v dnešnom stanovisku. Ako uviedla Macejková vzhľadom na okolnosti, ktoré predchádzali podaniu trestného oznámenia predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina z 28. februára 2013, je možné predpokladať, že príslušný orgán požiada Ústavný súd Slovenskej republiky o súhlas na trestné stíhanie sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky Juraja Horvátha, Sergeja Kohuta a Ladislava Orosza.

„Vzhľadom na to, že nie som len predsedníčkou Ústavného súdu Slovenskej republiky, ale aj riadnou členkou pléna Ústavného súdu Slovenskej republiky, nebudem sa k predmetnej veci ďalej vyjadrovať,“ uviedla Macejková.

V ďalšej časti stanoviska Macejková vysvetlila, že súhlas na trestné stíhanie sudcu ústavného súdu, alebo na jeho vzatie do väzby dáva ústavný súd. Podľa zákona o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov sudcu nemožno stíhať, ani ho vziať do väzby bez súhlasu ústavného súdu. Ak ústavný súd súhlas odoprie, trestné stíhanie sudcu, alebo jeho vzatie do väzby je počas trvania jeho funkcie vylúčené, no v takom prípade premlčacia lehota počas ďalšieho výkonu funkcie neplynie.

Ak príslušný orgán oznámi predsedovi ústavného súdu, že žiada ústavný súd o vydanie súhlasu na trestné stíhanie alebo na vzatie do väzby sudcu, predseda ústavného súdu zvolá bez zbytočného odkladu plénum ústavného súdu. Plénum ústavného súdu prerokuje a rozhodne o žiadosti príslušného orgánu, pričom umožní osobe, ktorej sa žiadosť týka, vyjadriť sa o veci. Ak sa žiadosť týka sudcu, ten nehlasuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu