Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvolenská pre chybu stiahla novelu o verejnom zdraví

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre chybu stiahla z rokovania parlamentu novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Predsedu parlamentu Pavla Pašku Zvolenská listom požiadala, aby návrh nezaradil do programu najbližšej schôdze parlamentu, ktorá sa začína 12. marca.

"O ďalšom postupe o návrhu zákona by mala rozhodnúť na svojom zasadnutí vláda dňa 7. marca 2013," uviedlo tlačové oddelenie parlamentu. Právnu normu v novej podobe zaradia najskôr na program májovej schôdze Národnej rady SR, keďže návrhy zákonov musia byť do parlamentu predložené najneskôr 15 dní pred začiatkom schôdze.

Zvolenskej novelu kritizovala v piatok 1. marca SaS, vláda Roberta Fica podľa liberálov pripravila ďalšie zákony, ktoré zvýšia administratívnu záťaž podnikateľov a môžu prispieť k nárastu nezamestnanosti na Slovensku. Konštatoval to poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý upozornil, že podľa návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia si bude musieť po 1. júli tohto roku tristotisíc živnostníkov zaplatiť u poskytovateľov pracovnej zdravotnej služby audit hodnotenia zdravotného rizika a kategorizáciu svojej práce.

"Týmto zákonom sa vďaka lobingu poskytovateľov pracovnej zdravotnej služby budú sprísňovať nároky na podnikateľov, na zamestnávateľov, pretože budú mať väčšie povinnosti,“ vyhlásil na piatkovej tlačovej besede Mihál. Pripravené zmeny pritom podľa opozičnej strany nezaťažia iba podnikateľov, ale budú predstavovať záťaž aj pre samotný štát.

"Všetci úradníci štátnej správy, ktorí pracujú s počítačom, to sú prakticky všetci, budú musieť absolvovať pravidelné zdravotné prehliadky. Všetky úrady si budú musieť nechať urobiť zdravotný audit,“ uviedol Mihál. Štátnu správu to bude podľa jeho slov stáť niekoľko desiatok miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na tvrdenia predstaviteľov SaS uviedlo, že administratívnou chybou Úradu verejného zdravotníctva SR sa do parlamentu dostala novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá nebola v súlade s dohodou z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR.

"Výsledkom daných rokovaní bolo okrem iného aj odstránenie povinnosti zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Práve povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov by predstavovala pre zamestnávateľov ďalšiu finančnú záťaž, ktorú si v súčasnej situácii nemôžu dovoliť. Novela vyššie spomínaného zákona bude do NR SR predložená v súlade s výsledkami rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR," reagoval v piatok rezort zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu