Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministerka zdravotníctva sa vrhla na kurz prvej pomoci

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská počas kurzu prvej pomoc Zobraziť galériu (8)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská počas kurzu prvej pomoc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská hneď na začiatku týždňa vymenila svoju rezortnú stoličku za o čosi menej pohodlnú a aspoň na chvíľu si vyskúšala, aké je to byť v koži záchranára.

Prácu v teréne však vymenila za priestory Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) a zraneného človeka za umelú figurínu. Za asistencie skúsených lektorov sa rozhodla, spoločne s niektorými svojimi spolupracovníkmi i novinármi, absolvovať kurz prvej pomoci.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Šéfka rezortu zdravotníctva po praktickej výučbe len skonštatovala, že odkedy takýto kurz naposledy absolvovala, sa veľa zmenilo. "Niektoré tie veci v praktickej časti sú oveľa ťažšie ako vyzerajú a pritom nevyzerajú ľahko,“ zhrnula svoje dojmy z práve absolvovaného kurzu Zvolenská, ktorá zároveň ocenila prácu záchranárov.

Na otázku, ako oživiť i samotné zdravotníctvo na Slovensku, zareagovala: "dúfam, že bude mať infarkt, lebo to mi teda išlo a že sa nebude dusiť, lebo to mi moc nešlo“. Recept na oživenie sa podľa nej sa od zásad prvej pomoci nelíši. „Musíte oživovať, oživovať a oživovať a neprestávať a iba to odovzdať niekomu ďalšiemu,“ dodala.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Slovíčko oživovať spomenuli niekoľkokrát aj samotní záchranári počas kurzu. Tí vyzývajú ľudí, aby sa nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože aj keď nebude dokonalá, môže zachrániť ľudský život. Lektorka odbornej prípravy OS ZZS Margita Vernarcová ľuďom odporúča, aby absolvovali ten správny kurz prvej pomoci, nakoľko nie v každom dokážu človeka zbaviť bariér.

Sama však hovorí, že niekedy môže zachrániť život aj sedliacky rozum. V tejto súvislosti spomenula bizarnú príhodu, kedy rodinný príslušník dusiaceho sa človeka na odstránenie cudzieho telesa z dýchacích ciest vynaliezavo použil vysávač. „Je to naozaj bizarné, ale život zachraňujúce,“ dodala Vernarcová.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu