Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto vyrieši jeden z problémov pri ZOH: Cez Oravu nás prepoja s Poľskom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Problémom pri prípadnom spoločnom organizovaní zimných olympijských hier s Poľskom by podľa podpredsedu KDH a bývalého šéfa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Petra Belinského môže byť dopravná infraštruktúra a to najmä prepojenie Slovenska a Poľska železnicou.

Ako povedal Belinský v rozhovore, vyriešiť by to mohlo vytvorenie tatranského železničného okruhu. „Takéto prepojenie by sa mohlo vybudovať cez Oravu. Z oboch strán je potrebných na jeho vytvorenie približne 27 kilometrov,“ povedal Belinský s tým, že po skončení olympiády by takéto železničné prepojenie regiónu pomohlo.

Podľa Belinského si prípadná organizácia olympiády vyžaduje širšiu odbornú i občiansku diskusiu, pretože v čase krízy to bude stáť daňových poplatníkov veľa peňazí, aj keď pri dobrom zvládnutí z toho môžu byť pre Slovensko aj ekonomické prínosy. Hlavne by išlo o zviditeľnenie krajiny, ale aj rozvoj cestovného ruchu. „Z minulosti sú príklady, keď krajiny zvládli, ale aj nezvládli olympijské hry. K najúspešnejším hrám patrí Barcelona, kde pred hrami prišlo ročne dva milióny návštevníkov a v roku 2012, aj napriek hospodárskej kríze, prišlo osem miliónov, vyťaženosť ubytovania bola 55 percent. Do dnes z organizovania hier ťažia,“ zdôraznil Belinský.

Slovensko by malo podľa podpredsedu KDH vyrokovať, aby sa finančne na organizovaní hier podieľalo čo najmenšou finančnou čiastkou. „Zatiaľ sa odhaduje, že náklady Slovenska by boli medzi tretinou až štvrtinou z celkového rozpočtu. Treba sa snažiť, aby sme prispeli len jednou štvrtinou,“ uviedol. Podľa odhadov usporiadanie zimných olympijských hier stojí približne dve miliardy amerických dolárov, pričom 900 miliónov by mal prispieť medzinárodný olympijský výbor. Náklady usporiadateľských krajín majú byť približne 1,1 miliardy dolárov, pričom podľa Belinského by malo Slovensko prispieť maximálne 25 percentami z tejto sumy.

Podľa Belinského by malo Slovensko zabojovať o zmenu názvu hier, pretože sa mu nepozdáva, aby Slovensko sa podieľalo na organizovaní ZOH v Krakove. Podľa dokumentov MOV však môže byť v názve len jedno miesto, kde sa bude konať olympiáda. Belinský si myslí, že v takom prípade by v názve malo figurovať niečo, čo patrí jednej aj druhej krajine. „Ak máme ísť do olympiády s účasťou Slovenska a ak by bola kandidatúra neúspešná, aby priniesla aspoň zviditeľnenie. Musí to byť viazané k niečomu, čo Slovensko zužitkuje. Tatry sú z väčšej časti naše,“ dodal.

Predseda parlamentného výboru pre životné prostredie Mikuláš Huba (OĽaNO) zas upozorňuje, že zjazdové disciplíny sa nedajú inde organizovať, len na území národných parkov, čo by bol podľa neho bezprecedentný zásah do citlivých chránených ekosystémov. „Nemáme vedomosť, že by sa olympiáda niekde v Európe konala na území národných parkov,“ povedal. Upozornil, že u nás sa urobí najskôr politické rozhodnutie, následne veľmi hlasné politické vyhlásenie, že ideme do niečoho a až potom spätne sa idú robiť odborné expertízy, či je to uskutočniteľné. „To je veľmi nebezpečné. V každej normálnej krajine je to naopak. Najskôr sa urobí komplexná štúdia uskutočniteľnosti a až potom sa prijímajú politické rozhodnutia,“ konštatoval.

ZOH 2022 chcú organizovať Poliaci a tí požiadali Slovákov o spoluprácu, keďže nedisponujú vhodnými podmienkami na organizáciu alpských lyžiarskych disciplín. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu